HEX Nordic

Månedtlige indlæg med dine favorit hex emner

Få daglige tips & inspiration på Instagram @hex.nordic

Gå på opdagelse i hex universet

Vælg mellem botanical, witchy, crystal eller health verdenerne

Et trygt forum for dig med særlige interesser

Månedtlige indlæg med dine favorit hex emner

Få daglige tips & inspiration på Instagram @hex.nordic

Gå på opdagelse i hex universet

Vælg mellem botanical, witchy, crystal eller health verdenerne

Et trygt forum for dig med særlige interesser

Søg
Close this search box.
BOTANICAL

Zombie svamp overtager myrers hjerne

Noget tyder på at zombie fænomenet ikke er helt så unaturligt eller usandsynligt alligevel. Og faktisk skal vi ikke ret langt væk fra den natur vi allerede kender før det begynder at blive liiidt (Læs: meget) spooky. 

Hvis du er noget ligesom mig, har du måske gået lidt for meget rundt og tænkt over, hvornår den zombie apokalypse vi alle sammen har i tankerne, egentligt starter. Ideen om zombier har længe fascineret og gået os mennesker på sinde. Hvad er det ved tanken om de levende døde, der både skræmmer og betager os på samme tid? Kan det være et resultat af det moderne menneskes ultra skarpe selvbevidsthed om vores egen dødelighed, hvor forestillingen om zombier på et dybere niveau giver os lov til at bearbejde vores frygt for døden? Eller er det fordi det bare er spændende for os at lege med tanken om noget der er så langt væk fra det vi kender til? Noget unaturligt. 

Men er det egentligt så fremmede som vi går og tror? Noget tyder nemlig på at zombie fænomenet ikke er helt så unaturligt eller usandsynligt alligevel. Og faktisk skal vi ikke ret langt væk fra den natur vi allerede kender før det begynder at blive liiidt (Læs: meget) spooky. 

Hvis der skulle være noget i naturen, der lignede et spooky zombie kreatur, så kunne det da ikke være andet end selveste svamperiget vi skulle dykke ned i. Og som med så mange andre ekstreme arter, befinder denne specifikke svamp sig dybt inde i den Brasilianske jungle.

Den barske natur, har presset mange arter til at udvikle overlevelsesstrategier der for mange af os overgår fantasien. Svampearten Ophio Cordyceps Unilateralis som netop på grund af dens overlevelsesstrategi bliver kaldt for “Zombie svampen”, har valgt en mere makaber tilgang til at få spredt generne ud i junglen. 

Denne parasit svamp lever ved at infiltrere sig i kroppen på de myrer der lever på jordbunden af junglen. De overtager myrens hjerne og centralnervesystem ved at udskille bestemte kemiske stoffer (ja det lyder som noget fra en gyserfilm) og udsulter den for alle de næringsstoffer der er inde i myren. Hvilke kemikalier der er tale om varierer alt efter hvilken myreart den overtager, og svampen kan nemlig kende forskel på disse forskellige arter og har udviklet sig sådan at hver afart af svampen kan inficere hjernen på specifikke myre arter. Gennem denne kontrol af myrens hjerne, kan svampen nu lokke myren til at forlade resten af dens gruppe og kravle op på et blad i præcis 25 cm højde lige over myrekolonien. Og der er en helt specifik grund til at det netop er i denne præcise højde at myren skal holde til. Svampen har nemlig fundet ud af at der i denne højde er præcis den rigtige temperatur og luftfugtighed, der giver de mest optimale leveforhold for at svampen kan trives og udvikle sig. 

Når svampen har fået myren til at kravle op på bladet i netop denne højde, bliver den tvunget til med sine stærke kæber at låse sig fast på bladet. Nu er svampen klar til næste step i udviklingen, hvor den begynder at vokse ud af myrens hoved gennem en lang stilk der for enden danner en svulst fyldt med svampesporer der nu meget belejligt kan begynde at drysse ned over resten af myrekolonien som befinder sig lige under det udvalgte blad. Og så starter processen forfra med alle de andre ramte myrer.

En koloni af zombie svampe celler

Selvom vi omtaler det som en enkelt svamp der overtager myrens krop, så er der faktisk mere tale om en masse bittesmå svampe celler (mikroskopiske, som ikke kan ses med det blotte øje), der transporterer sig rundt inde i blodbanerne på myren. Det første stykke tid hvor myren inficeres, er det nogle enkelte svampeceller der arbejder alene, men langsomt begynder disse celler at arbejde sammen og dele næringsstoffer (tyvstjålet fra myrens krop) med hinanden.

Svampe cellerne kan også gennem dette samarbejde styre myrens muskler ved at frigive kemiske stoffer der får musklerne til at trække sig sammen og det er netop sådan at de tvinger den til at kravle op på det blad hvor de senere udvikler sig.

Det er både skræmmende og fascinerende på samme tid hvordan disse (for os) primitive svampeceller kan finde ud af at samarbejde på denne måde og styre de meget større myrers motorik og hjerne til deres fordel.

Zombie svampe i Roskildes skove

Hvis du troede at Zombie apokalypsen nu lige pludselig kom lidt for tæt på virkeligheden. Så hold nu fast. For faktisk har forskere nu fundet en lignende parasit som disse Brasilianske zombie svampe, i Bidstrup Skovene tæt på Roskilde. Ligesom med Ophio Cordyceps Unilateralis overtager parasitten kaldt “Den lille leverikte” (Dicrocoelium Dendriticum) myrens hjerne og tvinger den til at kravle op på et græsstrå og bide sig fast med det formål at blive spist af et forbigående pattedyr som en hjort, for bagefter at blive transporteret ned i hjortens galdegang og lægge æg. Lækkert ikke? Og så lige midt i vores alle sammens baghave.

Zombierne gemmer sig overalt i naturen

Overraskende nok. Eller måske slet ikke?…. Er dette langtfra den eneste type af organisme der rocker Zombie / hjernevask taktikken for at overleve. Andre arter har haft de samme tilgange til livet som f.eks Entomophthora Muscae også kaldt “Zombie svampen” eller “flue skimmelsvampen” der, lige en tand mere morbidt overtager hun fluer med dens dødbringende svampesporer, og langsomt æder fluen levende, indefra. Hvorefter den giver sig i kast med at udsende tryllebindende feromoner (Sesquiterpener) der skal tiltrække og forhekse han fluer til at parre sig med den nu Zombie lignende hun flue, og dermed give svampen lov til at føre dens sporer videre til han fluen.

Puha. Naturen er et barskt sted. Survival of the fittest er i høj grad gældende her. Og når man først begynder at dykke ned i de dystre svampe og plante riger, så er der ingen vej tilbage! Jeg er både hooked og spooked. I den grad spooked, så hæng på for flere spændende og dødbringende kreaturer i fremtiden. 

Picture of emmamagnethi

emmamagnethi

Graphic design enthusiast, fascinated by the weirdest and most inexplicable aspects of life. Just going through that awkward moment, between life and death, like anyone else. My right side of the brain rules, because God knew i would be too powerfull if i knew math...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Witchy planter i din have

Hvad tænker du, hvis jeg fortæller dig, at du sikkert har en masse skøn naturmedicin mm gemt imellem dit såkaldte “ukrudt”? Det lyder ret godt, ikke? I dag ser vi nærmere på nogle af de vilde planter, der vokser her i Danmark, som langt de fleste har til rådighed uden at tænke over det. 

Read More »

3 witchy tips

Bliv inspireret til at bringe lidt mere magi ind i din hverdag når vi dykker ned i krystal ladning, urtebade og vores ultimative anbefaling når det kommer til krystaller.

Read More »