HEX Nordic

Månedtlige indlæg med dine favorit hex emner

Få daglige tips & inspiration på Instagram @hex.nordic

Gå på opdagelse i hex universet

Vælg mellem botanical, witchy, crystal eller health verdenerne

Et trygt forum for dig med særlige interesser

Månedtlige indlæg med dine favorit hex emner

Få daglige tips & inspiration på Instagram @hex.nordic

Gå på opdagelse i hex universet

Vælg mellem botanical, witchy, crystal eller health verdenerne

Et trygt forum for dig med særlige interesser

Søg
Close this search box.
botanicalY WORLD

Plantefæller og urtemagi - Stine Frivild

Jeg ser mig selv som animist. Animismen handler om troen på at planter, træer og mineraler er vilde væsner, med en iboende sjæl. De har et sprog og en tilstand i verden, som vi mennesker kun kan drømme om at være i.

Stine om animisme

Magiske væsner i naturen

Jeg ser mig selv som animist. Animismen handler om troen på at planter, træer og mineraler er vilde væsner, med en iboende sjæl. De har et sprog og en tilstand i verden, som vi mennesker kun kan drømme om at være i.

Planterne lever på samme måde som os, af næring, lys og hinandens energi og kraft. De er forbundet til os, fuldstændig som resten af naturen, der omgiver os og lever i os. Uden disse væsner kunne vi ikke trække vejret.

Jeg ser dem som magiske hjælpere, der har stemmer og sprog, som de så smukt og inderligt kan kommunikere til os, hvis vi lytter godt efter.

De bærer alle egenskaber, som har forbindelse til det liv, der vokser omkring dem. De næres af hinanden, såvel som de også kan nedbryde hinanden.

Deres voksesteder har stor betydning for os mennesker, både i forhold til energien, men også, hvordan de kan bruges som medicin til os.

Plantefæller og personlig forbindelse

Der er en grund til at den smukke vilde brændenælde vokser i Norden, da det er her vi har særlig brug for hendes brede vifte af vitaminer og mineraler. Plantefæller er væsner, som vi knytter et særligt bånd til. Det er planten som så insisterende viser sig gang på gang. Den du altid møder på din gåtur. Den som dine øjne og dit hjerte dvæler ved. Den, som har en særlig betydning for dig, eller måske endda har særlige beskeder til dig.

Min opfattelse, er at planters sprog kan opleves individuelt, alt afhængig af en fornemmelse, til en stemme, en sansning, billeder eller blot en drømmeagtig tilstand, af at kommunikere med dens indre. Jeg tror at når vi åbner vores øjne og vores bevidsthed og giver plads til de usynlige kræfter, så kan vi modtage beskeder fra alle slags planter, dyr og væsner.

Jeg tænkte ofte på, hvad der skete i mig, da planterne begyndte at henvende sig til mig. Men jeg var også af den opfattelse, at jeg var nødt til at lytte til naturen og planterne, fordi der lå noget meget dybere i det.

Min stærkeste plantefælle: Røllike

Min egen oplevelse med min stærkeste plante fælle; Røllike
For omkring 10 år siden mødte jeg for første gang Røllike.
Med mit hjerte. Jeg havde længe søgt, for at finde hende, men et eller andet gjorde at jeg ikke kunne identificere hende.

En dag da jeg var ude og løbe stod hun pludselig i vejkanten, lyslevende med skærme af lys, som et væsen fra en anden verden. På min løbetur den dag, så jeg mindst 100 røllike. Det var første gang jeg oplevede en plante, der formidlede sit klare budskab til mig. Men hendes budskab var klokkeklart og ramte mig med en sådan kraft, at jeg måtte stoppe op og lytte.

Hun sagde; Du er elsket. Du er ubetinget kærlighed. Du er alt, hvad du skal være. 

Fra den dag af har jeg båret hende tæt på mit hjerte i amuletter, anvendt hende til te, salver, olier, og i ritualer. Jeg tænkte ofte på, hvad der skete i mig, da planterne begyndte at henvende sig til mig. Men jeg var også af den opfattelse, at jeg var nødt til at lytte til naturen og planterne, fordi der lå noget meget dybere i det. Det var mere som en kærlig moder der åbner sin favn, en smilende søster der tager din hånd, en lysende bedstemoder der deler sin visdom med dig.

Jeg var aldrig i tvivl om hvorfor hun først viste sin intention lige der, og ikke de tusind gange før, hvor jeg havde tvivlet på mit eget værd. Men jeg følte også at jeg var klar til at modtage, til at forstå og til at give plads til denne nye stærke forbindelse og dette nye samarbejde.

Det var den dag min forståelse for planters inderside opstod. Jeg havde altid kun set deres yderside, i form af deres skønhed. Mine plante fæller er som de tætteste relationer i mit liv. Om vinteren længes jeg efter deres saft, skønhed og kraft og om sommeren handler mit liv om at møde disse væsner gang på gang.

Derfor er sommeren altid en meget travl tid for heksen, da det er her vi skaber urtemagi. Vi møder vores planter, sanker dem, tørrer dem og anvender dem i tinkturer, salver, olier, madlavning, ritualer mm.

I disse år bliver det mere og mere populært at gå ud i naturen og sanke sine egne urter. Og hvilken gave selv at kunne møde urterne og sanke dem fra egen hånd. Det skaber en helt særlig fornemmelse i en. Følelsen af at være forbundet og mærke den urkraft, som mange af os længes efter.

Det respektfulde samarbejde

En af de vigtigste faktorer i mit samarbejde med planterne, er respekten for det jeg modtager. Når jeg går ud i naturen med min kurv og min kniv, er det ikke blot for at tage, men for at skabe medicin, som kan støtte mennesker til healing og helbredelse.

Jeg har altid en gave med til planterne og naturen for at vise min respekt for det samarbejde, som jeg oplever det er, at arbejde med planter. Jeg spørger planten om lov til at sanke den og fortæller hvilket formål jeg ønsker at anvende den til. 

Jeg lytter og respekterer dens ja og dens nej. Dette aflæser jeg på forskellige vis, men jeg er aldrig i tvivl om et nej. Hvis planten ikke ønsker at samarbejde, giver den klart udtryk for det, enten ved at brænde/ stikke eller andre former for fysiske eller visuelle udtryk. Det kan også være en stemme eller andre måder, alt afhængig af planten.

Hvis jeg får lov at sanke, takker jeg altid planten og ønsker den et rigt planteliv. Jeg tjekker også altid hvor planten vokser og om der er meget af den. Jeg tager aldrig bare for at tage. Det kunne jeg godt gøre, men symbolsk ønsker jeg virkelig at vise naturen den dybeste respekt, fordi jeg får lov at arbejde med den og alle dens vidunderlige farverige, smukke planter.

Den gave jeg medbringer til mine plantefæller kan være alt fra et stykke frugt, til en sten, til en bryg jeg har lavet. Det handler om at give tilbage og tænke på, at det jeg skænker skal kunne smelte sammen med naturen som en helhed. Der er ikke nogen regler inden for urtemagi, men det handler om at bruge sin intuition og mavefornemmelse. Det er selvfølgelig vigtigt at vide hvilke planter der er giftige, ellers kan man komme galt af sted.

Når vi taler om planters yderside og inderside, er der i min optik både et budskab hos planten og en helbredende essens, som handler om hvordan den kan gå ind og påvirke den fysiske tilstand med sine stoffer, mineraler og vitaminer. 

Planter der står mit hjerte nær

Planter har været anvendt i tusindvis af år og naturen er vores medicin. Da jeg begyndte at snuse til dette felt, til hvordan naturen kan heale os, opdagede jeg hvilken magi der er forbundet med dette.
Hvordan planterne er her for at støtter os, guide os og heale os.
Vi kan ikke undvære naturen eller planterne. De plantefæller som står mit hjerte allermest nær er;

Røllike

Røllike, er den ultimative kærlighedsurt. Hun er ubetinget kærlighed og tilgivelse. Hun har en beskyttende kraft. Hun er sårhelende, antibakteriel, krampeløsende, astringerende og inflammationshæmmende.

Brændenælde

Brændenælde er heksens urt, den beskytter og bringer mod ind i hjertet. Kan bruges til forbandelser og som forsvar. Brændenælde er blodrensende, vand og mælke drivende og astringerende.

Perikon

Perikon er lysets urt. Det er den kærligste, mest opløftende ven, som har holdt mig i hånden gennem mørke og depression. Den er antidepressiv, virushæmmende, nervestyrkende, antiseptisk og inflammationshæmmende.

Det er vigtigt ikke at indtage perikon sammen med antidepressiva.

Morgenfrue

Morgenfrue siges at danse som solens stråler og  bærer en maskuline energi. Den  er antiseptisk, helende, galdedrivende, inflammationshæmmende, krampeløsende og ekstremt god til allergier, hud og røde babynumser.

Bynke

Bynke er en drømme urt og er en fantastisk ven at bære på sig på astrale rejser, eller at sove med i en drømmepose under hovedpuden. Bynke fremmer fordøjelsen. Bynke indeholder A, B og C vitamin og er fyldt med jern.

Salvie

Salvie har været  anvendt i ceremonier og ritualer i tusindvis af år. Desværre er det den hvide salvie, som er lidt for populær i spirituelle miljøer.

Den helt almindelige have salvie kan tørres og brændes, præcis som den hvide. Salvie er beskyttende, skaber plads og renser. Den  er fordøjelsesfremmende, antiseptisk, slimhæmmende, krampeløsende og skaber god balance i hormonsystemet.

Hyldeblomst

Hyldeblomst er min bedste ven både sommer og vinter. Om sommeren den smukke duft og skønhed. Om vinteren er det dens helbredende egenskaber, som støtter mig igennem alskens sygdom og virus. 

Hyldeblomst er forbundet med den nordiske gudinde Freja, som siges at bo i træets top. Det er vigtigt altid at spørge om lov, hvis du ønsker at tage en gren fra Hyldemor, som siges at være den ånd, der bor i træet.

2 reaktioner

 1. Tak for et godt og inspirerende indlæg🙏 Jeg lærte at tale med planter og træer af min farmor.
  Jeg er glad for det du skriver om salvien. Jeg har den alm og føler den hører til i vores have.
  Min plantefælle er nok mælkebøtten. Jeg beundrer dens enorme styrke og bruger den dagligt i stedet for vanddrivende medicin.

 2. Hej Stine.
  Jeg fandt det meget fascinerende at læse dit indlæg. Mens jeg læste stod min afdøde farmor tydeligt i lys lue for mig. Hun talte altid med planterne i hendes have og hjem. Og hun sang for dem, når hun plukkede af dem. Så tak for det.
  Jeg er helt enig med dit valg af planter, dog holder jeg også utrolig meget af mælkebøtten.
  Jeg beundrer hendes fantastiske styrke til at bryde igennem asfalt etc. Og hun hjælper mig med mine hævede ankler🌞
  Kærlig hilsen
  Charlotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Witchy planter i din have

Hvad tænker du, hvis jeg fortæller dig, at du sikkert har en masse skøn naturmedicin mm gemt imellem dit såkaldte “ukrudt”? Det lyder ret godt, ikke? I dag ser vi nærmere på nogle af de vilde planter, der vokser her i Danmark, som langt de fleste har til rådighed uden at tænke over det. 

Read More »

3 witchy tips

Bliv inspireret til at bringe lidt mere magi ind i din hverdag når vi dykker ned i krystal ladning, urtebade og vores ultimative anbefaling når det kommer til krystaller.

Read More »