HEX Nordic

Månedtlige indlæg med dine favorit hex emner

Få daglige tips & inspiration på Instagram @hex.nordic

Gå på opdagelse i hex universet

Vælg mellem botanical, witchy, crystal eller health verdenerne

Et trygt forum for dig med særlige interesser

Månedtlige indlæg med dine favorit hex emner

Få daglige tips & inspiration på Instagram @hex.nordic

Gå på opdagelse i hex universet

Vælg mellem botanical, witchy, crystal eller health verdenerne

Et trygt forum for dig med særlige interesser

Søg
Close this search box.
WITCHY WORLD

Krampus og historien om krampusnacht

Du kender helt sikkert historien om julemanden, men kender du historien om Krampus? Hvis ikke, kommer du til det i dag. Vi skal nemlig se på et af de mytologiske væsner, som vi særligt forbinder med julen, nemlig gode gamle Krampus.

Krampus: Den frygtindgydende skikkelse bag julens mørke myter

Krampus er en af Sankt Nicolaus’ følgesvende, men han har fået sin helt egen historie, og med god grund. I modsætning til de andre af Sankt Nicolaus’ følgesvende er der nemlig ikke kun én Krampus. Han er nærmest en art for sig selv og kan optræde i en hel flok af Krampuser. Det lyder måske meget hyggeligt, men Krampus er alt andet end hyggelig.

Han siges at være halvt ged og halvt demon. Han er kæmpestor, dækket i pels, med enorme horn, lange spidse tænder, skarpe klør og en lang tunge, som han bruger til at sluge børn.

Man frygtede ikke kun Krampus på grund af hans frygtindgydende udseende, men også på grund af hans mange ugerninger. Hvor Sankt Nicolaus ville belønne de artige børn, ville Krampus straffe de slemme børn, og det gik ikke stille for sig, hvis man først endte i kløerne på ham. Endte man i Krampus-sæk, kunne man se frem til at blive druknet, spist eller endda slæbt hele vejen til helvede. Når han tog et barn, ville han efterlade et stykke kul i stedet, så de stakkels forældre ikke var i tvivl om, hvem der havde været på spil denne nat. Dog var det ikke alle de slemme børn, der endte i Krampus’ sæk; nogle var så “heldige”, at de slap med prygl med birkeriset og kunne slippe med livet i behold.

Krampus siges at være halvt ged, halvt demon – en kæmpestor skabning dækket i pels, med enorme horn, lange spidse tænder, skarpe klør og en lang tunge, som bruges til at sluge børn.

Legenden er præget af en blanding af kristne og hedenske elementer – fra kæderne, der symboliserer kristen binding af det onde, til birkeriset med dybe rødder i hedenske overgangsritualer.

Fra tyske rødder til hedenske traditioner

Krampus har tysk oprindelse, og navnet kommer også af det tyske ord ‘krampen,’ som betyder klo. Han var altså bestemt ikke en, man ønskede at rende ind i på Krampus’ nacht, hvis ikke man havde været sød. 

Han er kendt for at bære lænker, som man mener stammer fra kristendommen. Lænkerne ses som et billede på en kristen binding af denne onde djævel. Han er også kendetegnet ved at bære et birkeris, som han pisker de slemme børn med. Dette birkeris har derimod hedensk oprindelse. Vi ser, at birkeris langt tilbage ifølge de hedenske traditioner har været brugt i forbindelse med overgangsritualer. Legenden har altså været omkring både vidt og bredt i de forskellige religioner, lande og kulturer.

Man mener, at Krampus (eller det, som han er bygget op omkring), har været en del af hedenske vintersolhvervsritualer, hvor han menes at være søn af dødsgudinden Hel, som vi kender fra den nordiske mytologi. Dog er Krampus (eller det, han er blevet til), først blevet særligt forbundet med julen efter kristendommens udbredelse. Dette er lidt ironisk, når man tænker på, at den katolske kirke længe har forsøgt at forbyde Krampus og sætte en stopper for tilbedelsen og fejringen af disse onde og dæmoniske væsener.”

Krampus og Sankt Nikolaus: En Dualitet mellem Belønning og Straf

Historien om Krampus og Sankt Nikolaus fortæller om, hvordan de begge ville drage ind til byerne den 5. december. Her ville Sankt Nikolaus opsøge alle de søde børn, der havde sat deres sko frem. Dagen efter, den 6. december, bedre kendt som Sankt Nikolaus dag, kunne de søde børn stå op til en lille gave i skoen fra den kære Sankt Nikolaus. Men hvad så med de slemme børn, tænker du? 

De slemme børn fik ingen gaver af Sankt Nikolaus denne dag. Faktisk overlevede de sjældent natten. Aftenen før, den 5. december, bedre kendt som Krampusnacht (Krampus nat), ville Krampus nemlig opsøge alle disse slemme børn og straffe dem. Som vi ved, var der flere måder, han kunne straffe dig på. 

Var du heldig, fik du pisk med birkeriset, men kunne beholde dit liv. Var du uheldig, røg du ned i Krampus’ sæk, hvor han enten ville slæbe sækken op i et træ og æde dig, slæbe den med ud i vandet og drukne dig, eller måske endda slæbe dig hele vejen med sig tilbage til helvede. Der var altså rigtig mange børn, der var særligt artige op til jul, lige pludselig, og det forstår man godt, når man ser på alternativet.

Fra skræmmende kort i det 19. århundrede til de dæmoniske optog i dagens Krampus Lauf, fejringen af Krampus har udviklet sig gennem tiden, skiftende fra skræmmende folkefigur til en mere festlig og overraskende hyggelig oplevelse.

Krampus fejring gennem tiden: Fra skræmmende kort til dæmoniske optog

Krampus fejres på mange måder. Vi ser helt tilbage i 1800-tallet, at man i det alpine Europa ville sende hinanden Krampus-karten, som er kort eller breve, der typisk ville indeholde sjove små rim og digte, men selvfølgelig også et skræmmende billede af Krampus. Gerne noget, hvor han spiser børn eller udfører andre uhyggelige gerninger. Det er altså tydeligt, at han igennem folkefortællinger er blevet mere ‘hyggelig’ med tiden. 

En anden måde, han også hyldes på, er Krampus Lauf, altså Krampus-løbet. Dette er ikke et helt almindeligt løb; det indebærer nemlig både parader, der hylder ham, store mængder alkohol, og en hel flok mennesker, der er udklædt som Krampus, der engageret løber gennem gaderne. Deltagerne i løbet er klædt ud med både dæmoniske dyremasker, horn og pels, mens de løber gennem optoget i flok. 

Man ser også, at de kan have enten bjælder, de rasler med, eller birkeris, de pisker med (dog mere drilsk og mindre straffende modsat den originale figur). Det er en tradition, at alle disse Krampuser igennem løbet vil jage og skræmme folk, der er tilskuere til løbet. Det kan godt ende med lidt af et chok, hvis man har taget på en hyggelig juletur til Alperne og ikke lige har husket, at det er Krampusnacht den dag, man vælger at gå ud og spise.

De forbudte År: Fra Fascistisk Styring til Oplivning i 90'erne

Krampus har ikke altid været lige populær, særligt ikke da Østrig kom under fascistisk styre i 1930’erne, var det helt galt. 

Her valgte man nemlig at forbyde fejringen af Krampus. Det gjorde man, fordi nogen mente, at han var antikristen, og ikke nok med det, men han var også i ledtog med selveste djævlen. Derfor mente man, at det var syndigt at have nogen form for omgang med dette dæmoniske væsen, og det blev forbudt. 

Heldigvis for Krampus blev han bragt tilbage til folket i slutningen af 90’erne, hvor både interessen, savnet og kulturen omkring ham blev vækket til live igen. I dag ser vi stadig, at han fejres hvert år ved Krampusnacht, særligt i Salzburg, som er kendt for at afholde en kæmpe parade i hans ære.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Engletal og deres betydning

Engletal og deres betydning (Fra 1-5)

Engletal fra 1 til 5 har hver deres unikke betydning, og når de dukker op gentagne gange i vores liv, er det universets måde at sende os vejledning og budskaber. For eksempel symboliserer 1 ny begyndelser, mens 5 står for forandringer og nye muligheder. Læs med her og bliv klogere på engletallene.

Read More »
Stjernetegn fisken flyder i vand

Stjernetegn Fisk – Hvem er de?

Fiskene er kendt for deres dybe empati og intuitive natur, der gør dem i stand til at forstå andres følelser. De er drømmende, kreative og kan trække sig tilbage i deres egen fantasiverden. Læs med når vi lærer disse følsomme og medfølende individer at kende.

Read More »
Stjernetegn skorpion i kvinde

Stjernetegn Skorpion – Hvem er de?

Skorpionerne er kendt for deres stærke psyke og evne til at læse andre mennesker, mens de selv ofte skjuler deres sande følelser. De er passionerede, dybt loyale og modige, men glemmer aldrig et svigt. Læs med når vi lærer disse intuitive og viljestærke individer at kende.

Read More »

Transformations og udviklings krystaller

Står du og skal igennem en udvikling, eller ønsker at transformere noget i dit liv eller måske dig selv, så kan det give god mening at læse med her. Vi har samlet en liste med 9 transformations sten og krystaller.

Read More »

Witchy planter i din have

Hvad tænker du, hvis jeg fortæller dig, at du sikkert har en masse skøn naturmedicin mm gemt imellem dit såkaldte “ukrudt”? Det lyder ret godt, ikke? I dag ser vi nærmere på nogle af de vilde planter, der vokser her i Danmark, som langt de fleste har til rådighed uden at tænke over det. 

Read More »