HEX Nordic

Månedtlige indlæg med dine favorit hex emner

Få daglige tips & inspiration på Instagram @hex.nordic

Gå på opdagelse i hex universet

Vælg mellem botanical, witchy, crystal eller health verdenerne

Et trygt forum for dig med særlige interesser

Månedtlige indlæg med dine favorit hex emner

Få daglige tips & inspiration på Instagram @hex.nordic

Gå på opdagelse i hex universet

Vælg mellem botanical, witchy, crystal eller health verdenerne

Et trygt forum for dig med særlige interesser

Søg
Close this search box.
botanical WORLD

Witchy planter i din have

Idag skal vi se nærmere på nogle af de vilde planter, der vokser her i Danmark, som langt de fleste har til rådighed uden at tænke over det. 

Vi taler om mange forskellige planter her på siden, som kan en helt masse fantastiske ting, og nogle af dem kan du højst sandsynligt finde i din have eller ude i det danske land. Dem, vi skal se på i dag, er nemlig over det hele, og nok bedst kendt for at være ukrudt, selv om det er helt forkert.

Hvad tænker du, hvis jeg fortæller dig, at du sikkert har en masse skøn naturmedicin, røgelse, mad, mm gemt imellem dit såkaldte “ukrudt”? Det lyder ret godt, ikke? Det synes jeg i hvert fald. Derfor skal vi i dag se nærmere på nogle af de vilde planter, der vokser her i Danmark, som langt de fleste har til rådighed uden at tænke over det. 

Uanset om du skal på sanketur i haven, skoven eller et helt andet sted, så kan det være en rigtig god idé at starte med nogle planter, man kender, og som er lette at genkende. Når du ved, hvordan du kan bruge disse planter, er du også sikker på aldrig at komme tomhændet hjem, for jeg tør godt love dig, de er til at finde. De planter, vi skal se på i dag, har du helt sikkert set før. Vi skal nemlig se på brændenælde, mælkebøtte, rød tvetand og bynke. Du kan læse mere om de individuelle planter nedenfor.

Hvad betyder det at sanke?

Sanke er et gammelt begreb, som grundlæggende betyder at samle. Når man sanker, er man ude i naturen og samler ting; det kan fx være planter, svampe, sten, kogler, bær, muslingeskaller, hvad end du kan finde og samle i naturen.

Tag på sanketur med god stil

Når vi sanker, er der både nogle sundhedsmæssige og nogle, lad os kalde det, etiske regler, som vi på hex mener er vigtige at følge for at kunne sanke med god stil. Hvis du er så heldig at have en have, du kan samle disse skønne planter i, kan du selvfølgelig sanke dem, lige som du har lyst til. Men skal du ud i den danske natur og samle ind, så er der nogle regler, som vi på det kraftigste opfordrer dig til at overholde. De er lavet for at holde både dig selv, men også naturen sikker, glad, og sund. Så her får du 10 regler, som du kan overholde, hvis du gerne vil sanke med god stil:

1. | Sank ikke i eller nær et forurenet miljø, såsom vejkanter eller lign.

2. | Tag aldrig mere ind, end du skal bruge.

3. | Tag aldrig den sidste af noget.

4. | Forstyr og ødelæg ikke naturen og dyrelivet, mens du samler. 

5. | Vis respekt for naturen, og tak for det, du får.

6. | Hvis du fortryder, så returner, smid ikke ud.

7. | Undgå at sanke steder, som er meget udsatte i forhold til hundeluftning (tis).

8. | Vær sikker på, hvad der er, du samler, og tag med hjem.

9. | Hav et formål med det, du sanker (vi samler for at bruge eller gemme, ikke for at smide det ud, når vi kommer hjem).

10. | Vask altid hænder, når du kommer hjem. Det samme gælder dine planter, mm.

 

protein ◦ bakteriedræbende ◦ vanddrivende ◦ stykrer håret

Brændenælde

Urtica Dioica

Brændenælde er ikke bare ukrudt eller en irriterende ting at rende ind i på din vandretur. Selv om den kan brænde, kan den altså meget mere end det. Brændenælden er rig på både C-vitamin, A-vitamin, calcium og kalium. Udover det har den et højt indhold af protein og indeholder også flavonoider, som er bakteriedræbende og hjælper med at afhjælpe betændelsestilstande i kroppen. Brændenælden har en vanddrivende og rensende virkning på kroppen og bruges også til at modvirke inflammation. Er man gravid, kan brændenælden både hjælpe med at styrke dit foster, men også øge mælkeproduktionen hos kvinder, som ammer.

Planten indeholder høje mængder af silicium, som styrker både vores hår og bindevæv, så vi kan holde liv i den unge glød helt naturligt. Brændenælden kan bruges både til at styrke dit immunforsvar, dit lymfesystem, stabilisere dit blodtryk, forbedre gigt og hjælpe med at forløse nyresten. Det er en skøn plante, der både kan spises rå men også tilberedt, men den bruges også i plejeprodukter og til medicin. Den er ofte brugt i urte shampoo for dens rensende og plejende effekt på håret. Brændenælden har en positiv virkning på luftvejssygdomme, som fx astma, men det fungerer også som naturligt middel mod allergi.

Brændenælden nedsætter de symptomer, man kan opleve ved overgangsalderen, men har også en mindskende effekt på blødninger og menstruationssmerter. Den er generelt god til menstruationsperioden, da den også afhjælper både hudproblemer og diarré, som vi ved er klassiske symptomer netop under menstruation. Den kan desuden bruges til at forbedre sukkersyge, men også neurologiske sygdomme som ALS, sclerose og iskias. Det er en plante, som generelt er god ved din mave. Den kan både bruges til at bekæmpe forstoppelse og generelle mave-/tarmsygdomme, men også dræbe parasitter og indvoldsorm.

antiinflammatorisk ◦ mindsker blødninger ◦ mod ledsmerter ◦ detox

Rød tvetand aka. Purple Death Nettle

Lamium Purpureum

Rød tvetand har de fleste nok lært er ukrudt, men sandheden er, at denne lille lilla blomst ikke bare er spiselig, men faktisk kan en helt masse. Rød tvetand, purple death nettle, lamium purpureum, kært barn har mange navne. Rød tvetand er nem både at finde og at høste. En plante som kan ligne rød tvetand er liden tvetand, men begge planter er spiselige, så for du plukket den forkerte er der ingen grund til panik. Rød tvetand har et højt indhold af vitaminer og mineraler. Den indeholder både vitamin A, vitamin C, vitamin K, jern, og masserer fiber.

Det er altså en fantastisk booster til din krop og ikke mindst dit immunsystem. Rød tvetand har desuden både en antiinflammatorisk, antibakteriel, og svampedræbende effekt. Skal du have svedt sygdom ud af kroppen, og ønsker at modvirke kuldegysninger, kan den også bruges her som naturmedicin med gode resultater. Du kan bruge det både til at behandle forkølelse, men også fler former for allergier, da det agere som et mildt og naturligt antihistamin.

Der findes mange forskellige måder at bruge rød tvetand på, den kan både bruges frisk, eller du kan vælge at tørre det. Du kan fx komme det i urtesalt, salater, te, pesto, suppe, salve, and the list goes on. Det er næsten kun din fantasi der sætter grænser for hvordan du kan inddrage denne skønne plante i din kost og din hverdag. Den røde tvetand er også brugt når der skal behandles skader, uanset om det er rifter eller blødninger. Ønsker du at mindske blødningen eller behandle en skade, kan du knuse de friske blade fra rød tvetand og smører dem på såret.

Historisk set er rød tvetand ikke kun brugt til at behandle sår og blødninger, men også til at behandle ledsmerter. Planten kan også virke som en naturlig detox eller som et mildt afføringsmiddel, samtidigt med den er vanddrivende. Det er altså en god plante hvis man ønsker at få renset ud i systemet og hele sin krop.

styrker lever ◦ vanddrivende ◦ styrker fordøjelse ◦ mod oppustethed

Mælkebøtte

Taraxacum

Du har måske hørt om de her stakkels mælkebøtter børn? De har fået navnet af en grund, for mælkebøtten kan overleve stort set alt. It thrives and spread just how it wishes, unset miljø. Mælkebøtten er set som symbol på bade frugtbarhed men også oprør.

Mælkebøtten er rig på mange forskellige antioxidanter, vitaminer, og mineraler som din krop vil takke dig for. De indeholder både vitamin a, vitamin c, kalium, calcium, flavonoider, kumariner, og fenolsyre. Det er en plante som er brugt til at udrense kroppen, men også styrke lever, nyre, og blærer. Med mælkebøtten kan du bruge det hele, både rødder, blade, stængler, og blomster blade kan spises. Jo nyere bladene er, jo mindre bitre er de også. Du kan bruge mælkebøtten til mange ting, du kan fx lave, kryddersalt, vin, drys til mad dekoration, chips, sylte dem, osv. som altid sætter kun din fantasi grænser for hvordan du kan bruge denne skønne plante.

Mælkebøtten har en vanddrivende effekt på kroppen, særligt mælkebøttens stængel. bladene har en styrkende effekt på leverens funktion samt kroppens produktionen af galde. Mælkebøttens bitterstoffer styrker din fordøjelse, og hjælper din krop med bedre at optage næringsstofferne fra din mad. Desuden afhjælper den oppustethed, den er generelt bare skide god til maven. Mælkebøttens officielle navn er taraxacum officinalis, som fortæller os at denne plante langt tilbage i tiden har været brugt som plantemedicin.

profetiske drømme ◦ beskytter feminine energier ◦ rensende og beskyttende ◦ styrker intuition

Bynke / Mugwort

Taraxacum

Bynke har langt tilbage været brugt som almindelig folkemedicin. Man brugte udtræk fra både blomster og blade til at behandle ting som fx ondt i maven, orm, og gigt, men det har også været brugt som et mildt sovemiddel. Bynke blev tilbage i tiden kaldt for fattigmands peber, da det sjovt nok som navnet indikerer har en smag der minder om alm sort peber. Bynken er en utrolig populær plante inden for den spirituelle verden og det forstår vi godt. Det bruges nemlig ofte, når der skal arbejdes med guddommelighed, profetiske drømme eller andre verdener. Energierne er altså de helt store her.

Bynke er også kendt fra gammel tid for at have en særligt beskyttende effekt på rejsende kvinder som bar det, derfor havde mange en lille buket bynke med i lommen eller om halsen i en snor, denne plante har Nemlig en helt særlig forbindelse og beskyttende effekt overfor feminine energier (i dag er vi heldigvis så kloge vi ved man ikke behøver at være kvinde for at være feminin eller have en feminin energi, men den gang tiltænkte man den primært til kvinderne).

Mangler du et alternativ til salvie, når der skal renses, så kan du nemt bruge bynke, som i øvrigt vokser alle steder her i Danmark. Denne plante bruges nemlig til både at rense men også til at beskytte, samtidigt med at den bringer dig held og lykke. Den hjælper dig til at få en dyb og restituerende søvn alt i mens den styrker dine drømme og afværger mareridt.

Bynken beskytter dig ikke bare imod negativ energi, men den styrker også din psykiske bevidsthed, og aktiverer det tredje øje, så du bedre kan komme i kontakt med dit inderste jeg. Du kan bruge bynke til at styrke og hæve energierne omkring dig og i dig selv. Den er også god hvis du arbejder med at styrke kærligheden, hvad end det er til dig selv eller til andre. Bynke kan bruges

Advarsel: Vi advarer om at man skal være opmærksom på mængder, men lige med bynke er mængden underordnet hvis du er gravid, så skal du IKKE benytte dig af bunke da det i nogle tilfælde kan forårsage en spontant abort eller starter en for tidlig fødsel.

Fun fact

Legenden siger at romerske soldater ville komme bynke i deres sandaler for at forhindre deres fødder i at blive trætte, og sikre at soldaten ikke blev såret under kamp.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Witchy planter i din have

Hvad tænker du, hvis jeg fortæller dig, at du sikkert har en masse skøn naturmedicin mm gemt imellem dit såkaldte “ukrudt”? Det lyder ret godt, ikke? I dag ser vi nærmere på nogle af de vilde planter, der vokser her i Danmark, som langt de fleste har til rådighed uden at tænke over det. 

Read More »

3 witchy tips

Bliv inspireret til at bringe lidt mere magi ind i din hverdag når vi dykker ned i krystal ladning, urtebade og vores ultimative anbefaling når det kommer til krystaller.

Read More »