HEX Nordic

Månedtlige indlæg med dine favorit hex emner

Få daglige tips & inspiration på Instagram @hex.nordic

Gå på opdagelse i hex universet

Vælg mellem botanical, witchy, crystal eller health verdenerne

Et trygt forum for dig med særlige interesser

Månedtlige indlæg med dine favorit hex emner

Få daglige tips & inspiration på Instagram @hex.nordic

Gå på opdagelse i hex universet

Vælg mellem botanical, witchy, crystal eller health verdenerne

Et trygt forum for dig med særlige interesser

Søg
Close this search box.
WITCHY WORLD

Gryla og de 13 Yule Lads: En mørk og magisk fortælling fra Islands folketro

I dag skal vi lære om Gryla og ikke mindst hendes familie, hvis man kan kalde det det. Gryla kender vi fra gamle svenske, men særligt de islandske sagaer fra det 13. århundrede, som fortæller om en skrækkelig jættekvinde/heks ved navn Gryla. Gryla forbindes i dag særligt med julen, men det er først sket efter det 17. århundrede; inden da var Gryla mere en generel frygt året rundt for slemme børn og bekymrede forældre. Men særligt efter det 17. århundrede har Gryla og hendes familie været særligt knyttet til julen, og vi ser også både referencer til vores velkendte julemand og ikke mindst nisserne i fortællingen om Gryla og hendes 13 yule lads.

Gryla: Den frygtindgydende skikkelse bag julens mørke myter

Gryla beskrives som værende enorm, og ikke ligefrem den kønneste; faktisk beskrives hun som decideret frastødende. Man frygtede ikke kun hendes uhyggelige udseende, men også hendes skrækkelige gerninger. Gryla lever nemlig af at spise børn, mere specifikt de slemme børn. Fra gammel tid siges Gryla at bo i en lille ussel hytte, men senere i sagaen er hun flyttet ud af byen og opholder sig i bjergene i en hule, når hun altså ikke er ude og samle slemme børn til hendes stuvning.

Hun er beskrevet som en tigger, der ville komme ned til byerne fra bjergene med sin store sæk og tigge forældre om at give hende deres slemme børn. Minder sækken dig om en, vi kender? Sagnet siger, at man kan undgå, at Gryla snupper ens børn, ved enten at give hende mad eller forsøge at jage hende væk. Hendes appetit på børn er umættelig, og der er aldrig mangel på slemme børn, Gryla kunne komme i kedlen og fortære.

Sagnet fortæller, at Gryla var gift tre gange og har børn med alle tre mænd, men det er primært de børn, hun har med sin tredje og nuværende mand, Leppaluoi, som vi kender bedst. Her taler vi selvfølgelig om de 13 yule lads. De bor alle sammen i deres hule i bjergene.

Man kan undgå, at Gryla snupper ens børn, ved enten at give hende mad eller forsøge at jage hende væk.

Yule katten æder ikke hvem som helst, den æder dem som ikke har fået nyt tøj til jul!

Yule Katten: Den sorte skygge i vinterlandskabet

Men i en ægte kernefamilie er der selvfølgelig også et kæledyr. Gryla og hendes sønner har nemlig en kat, men ikke hvilken som helst kat, her taler vi om yule katten. En kæmpe stor sort kat, der lurer i skyggerne af det hvide vinterlandskab, hvor den er på jagt efter menneskekød, den kan spise. 

Men yule katten æder ikke hvem som helst, den æder dem som ikke har fået nyt tøj til jul! Man kan tænke det lyder underligt, men set med datidens øjne gav det mening. Vinteren kommer, og det er altså altafgørende, at forberedelserne er klar, så man kan modstå og overleve vinteren, og her var det at kunne holde sig selv og sin familie varm igennem de kolde måneder. 

Derfor ser vi, at mange af de her fortællinger særligt omkring vintertiden straffer dem, som ikke er forberedte på vinteren og ikke har lagt det nødvendige arbejde i forberedelsen. Det ser vi også når vi om lidt skal se nærmere på de 13 yule lads, som man bestemt heller ikke ønsker besøg fra.

Grylas 13 Yule Lads: Fra ustyrlige drenge til nisserne vi kender

Gryla har jo sine kære yule lads, som er en flok vilde og ustyrlige drenge mildt sagt. Om de er 9 eller 13, og om de er hendes brødre eller sønner varierer lidt fra saga til saga, men som oftest er der 13 yule lads, som er sønnerne af Gryla og Leppaluoi. Grylas yule lad genere folk og kan være decideret ondskabsfulde. 

De 13 yule lads er i nyere tid blevet mere søde og mindre ondskabsfulde, og minder mere og mere om nissen, vi kender. Nyere fortællinger om de 13 yule lads fortæller, at børn kunne stille deres sko frem i vindueskarmen, og har børnene været søde, får de gaver i skoen, men har de været uartige, får de i stedet en rådden kartoffel. Ligesom Gryla er hendes yule lads på spil ved juletid. Dog ankommer de forskudt, men kommer der først 1, kan du være sikker på efterfølgende at få besøg af resten. Når en af de 13 yule lads dukker op, bliver han hængende i 13 dage, inden han tager hjem til bjergene. Hver enkelt af drengene har navn efter, hvordan de generer og plager folket.

 Stekkjastaur ankommer d. 12 december, og rejser hjem igen den 25 december. Han kendetegnes ved hans træben, og bruger primært sin tid på at genere dine får.

Giljagaur ankommer d. 13 december, og rejser hjem igen d. 26 december. han gemmer sig nær laden og venter på fri bane til at stjæle mælk.

Stúfur ankommer d. 14 december, og rejser hjem igen d. 27 december. Han kendetegnes ved at være ualmindeligt lav, og stjæler husets pander for at kunne spise resterne som måtte være tilbage på dem.

Þvörusleikir ankommer d. 15 december, og rejser hjem igen d. 28 december. Han kendetegnes ved at være enormt tynd og underernæret. Derfor stjæler han husets skeer for at kunne slikke madrester af dem.

Pottasleikir ankommer d. 16 december og rejser hjem igen den 29 december. Han kommer for at stjæle rester fra alle gryderne, og ikke den mindste rest bliver efterladt.

Askasleikir ankommer d. 17 december, og rejser hjem igen d. 30 december. Han ligger på lur under sengen og venter på at nogen stiller deres askur på gulvet så han kan stjæle den. En askur er en type skål med tilhørende låg, man brugte i stedet for en tallerken.

Hurðaskellir ankommer d. 18 december, og rejser hjem igen d. 31. december. Som navnet indikerer smækker han med dørene, særligt om natten så han kan holde husstanden vågen.

Skyrgámur ankommer d. 19 december, og rejser hjem igen d. 1 januar. Han er altid sulten, og stjæler gerne din skyr/yoghurt hvis han kan komme til det.

Bjúgnakrækir ankommer d. 20 december, og rejser hjem igen d. 2 januar. Han gemmer sig i mellem bjælkerne hvor du ryger pølser, og stjæler alle de pølser han kan komme i nærheden af.

Gluggagægir ankommer d. 21 december, og rejser hjem igen d. 3 januar. Han bruger dagene her til at holde øje ind gennem vinduerne og leder efter ting han kan stjæle.

Gáttaþefur ankommer d. 22 december, og rejser hjem igen d. 4 januar. Han kendetegnes ved sin ualmindeligt store næse, som bruges til at snuse sig frem til laufbraud (blad brød) som han kan stjæle og spise.

Ketkrókur ankommer d. 23 december, og rejser hjem igen d. 5 januar. Han har en stor kødkrog som han flittigt bruger til at stjæle kød med.

Kertasníkir ankommer d. 24 december, og rejser hjem igen d. 6 januar. Han er den sidste yule lad som ankommer, og den sidste som går, og hermed afslutter han årets drillerier fra de 13 yule lads. Han følger efter børn for at stjæle deres lys så han kan spise dem. Det er ikke så underligt som det lyder, i gamle dage var lys nemlig lavet af talg som er spiseligt. Det er set at man har spist disse lys når sulten og hungersnøden har været særligt slem igennem tiden.

Det var altså ikke sjovt at få besøg af Grylas 13 yule lads, men i det mindste kommer de ikke for at æde dig modsat Gryla og hendes Yule kat. 

Alle de her plageånder ønskede man altså bestemt ikke besøg fra, og ligesom vi ser det med Gryla og Yule katten, er det hele meget fokuseret på mad, og andre essentielle ting, som har været enormt vigtige at have styr på op til vintertiden. Mange af de her gamle sagaer og overnaturlige fortællinger har altså som regel handlet om, via frygt at beskytte folk og skræmme dem til at blive klar på hvad end der måtte komme. Men det gør dem bestemt ikke mindre spændende at dykke ned i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Engletal og deres betydning

Engletal og deres betydning (Fra 1-5)

Engletal fra 1 til 5 har hver deres unikke betydning, og når de dukker op gentagne gange i vores liv, er det universets måde at sende os vejledning og budskaber. For eksempel symboliserer 1 ny begyndelser, mens 5 står for forandringer og nye muligheder. Læs med her og bliv klogere på engletallene.

Read More »
Stjernetegn fisken flyder i vand

Stjernetegn Fisk – Hvem er de?

Fiskene er kendt for deres dybe empati og intuitive natur, der gør dem i stand til at forstå andres følelser. De er drømmende, kreative og kan trække sig tilbage i deres egen fantasiverden. Læs med når vi lærer disse følsomme og medfølende individer at kende.

Read More »
Stjernetegn skorpion i kvinde

Stjernetegn Skorpion – Hvem er de?

Skorpionerne er kendt for deres stærke psyke og evne til at læse andre mennesker, mens de selv ofte skjuler deres sande følelser. De er passionerede, dybt loyale og modige, men glemmer aldrig et svigt. Læs med når vi lærer disse intuitive og viljestærke individer at kende.

Read More »

Transformations og udviklings krystaller

Står du og skal igennem en udvikling, eller ønsker at transformere noget i dit liv eller måske dig selv, så kan det give god mening at læse med her. Vi har samlet en liste med 9 transformations sten og krystaller.

Read More »

Witchy planter i din have

Hvad tænker du, hvis jeg fortæller dig, at du sikkert har en masse skøn naturmedicin mm gemt imellem dit såkaldte “ukrudt”? Det lyder ret godt, ikke? I dag ser vi nærmere på nogle af de vilde planter, der vokser her i Danmark, som langt de fleste har til rådighed uden at tænke over det. 

Read More »