Et sted med sten, er et godt sted at starte. Flere har nok prøvet at samle et forstenet søpindsvin op på en grusvej eller på stranden. Det er ikke usædvanligt da mange grusbelægninger bliver gravet op af jorden eller kommer fra strandene.
Nogle steder kan man få lov til at besøge en grusgrav og der har før været afholdt konkurrencer i at finde flest fossile søpindsvin i en sådanne. Jeg har ikke selv deltaget i konkurrencerne, men det kunne da være sjovt prøve.
Lergrave og gamle havbunde
Andre steder, hvor man kan finde fossiler kan være i en lergrav, hvor leret med tiden er blevet hårdt og kan graves frem lagvis i vandret retning med f.eks. en flad skruetrækker eller en brødkniv, man ikke længere skal bruge. Tager man til Gram kan man ud over at besøge museet også komme en tur på fossiljagt i deres lergrav, hvor der for 10 millioner år siden var hav og derfor kan man også finde rester af havdyr. Fossiler af fortidshvaler, kæmpehajen megalodon, sæler, fisk, krabber, søpindsvin, snegle, muslinger og andre dyr, er blevet fundet i den gamle havbund på stedet.
Fossilskatte ved fjorde og klitter
På Mors og Fur har man en helt særlig form for ler, nemlig moler. Meget moler bliver f.eks. brugt til at lave kattegrus af. Moleret ved Limfjorden består af en blanding af fint ler og ufattelige mængder af mikroskopiske diatoméer, som er mikroskopiske kiselalger, som levede, døde og sank til bunds i molerhavet. Moleret indeholder også lag af aske fra vulkanudbrud. Rigtig mange fossile aftryk af dyr og planter er fundet her. Bl.a. fugle, krybdyr, fisk, insekter, hvirvelløse dyr, land planter og diatomèer. På samme måde som i en lergrav, kan man med en gammel brødkniv gennemgå en knump moler lagvis i vandret retning for at se, om der skulle gemme sig noget spændende.
Derudover kan nævnes Danmarks klinter, hvor der ofte er gode udsigter til fossilfund af forskellige art. For at nævne nogle kan det være søpindsvin, muslinger, vættelys og andre blæksprutter, havsvampe, hajtænder og knogler, koraller og gravegange. Klinterne er skabt igennem mange millioner af år og af og til brækker stykker af klinterne og afsløre derfor nye depoter af fossiler. Man skal bare være obs på, at det ikke er sikkert at befærde sig ved alle klinter, da der kan være fare for stenskred, derfor skal man altid undersøge forholdende inden man begiver sig ud på fossiljagt.
Fossiler kan blive indlejret i kalk og der findes steder, hvor man graver kalk op af jorden. Et af de steder hedder Dalbyover kaldbrud og er rig på fossiler og mosdyr. De mest almindelige fund er søpindsvin, østers, muslinger, søliljer, armfødder og af og til hajtænder.
Bornholm – En unik fossiljagt
Bornholm har sin helt anden geologi i forhold til andre steder i Danmark, da det er en klippeø. Her findes klipper som er op mod 1,7 milliader år gamle og dermed langt ældre end resten af Danmarks undergrund. Almindelige fund som i resten af landet er muligt ved kyster, klinter og i kalkstenbrudene, foruden at man kan finde Ammonitter (særlig gruppe af blæksprutter) og trilobitter (leddyr). Men det der gør Bornholm ekstra interessant er fund af både spor, knogler og tænder fra dinosaurer. Bl.a er blevet fundet en svaneøgle (Plesiosaurus) som også er den dinosaurøgle der mest forbindes med uhyret i Loch Ness i Skotland.