HEX Nordic

Månedtlige indlæg med dine favorit hex emner

Få daglige tips & inspiration på Instagram @hex.nordic

Gå på opdagelse i hex universet

Vælg mellem botanical, witchy, crystal eller health verdenerne

Et trygt forum for dig med særlige interesser

Månedtlige indlæg med dine favorit hex emner

Få daglige tips & inspiration på Instagram @hex.nordic

Gå på opdagelse i hex universet

Vælg mellem botanical, witchy, crystal eller health verdenerne

Et trygt forum for dig med særlige interesser

Søg
Close this search box.
botanical WORLD

HEX have | Lavendel, Kamille, Jasmin, Aloe Vera & Rosmarin

I HEX have dykker vi ned i forskellige planter og urter og kigger på deres fantastiske egenskaber, samt hvordan du kan bruge dem i din praksis eller bare i hverdagen. I dag kigger vi på Lavendel, Kamille, Jasmin, Aloe Vera og Rosmarin planterne. Læs med og bliv klogere på planteriget!

Vi er så heldige at leve på en helt fantastisk planet som har en natur der vitterligt er én stor gave! Vi kan bruge og har også førhen brugt planter på et utal af forskellige måder. Langt tilbage i tiden har mennesker benyttet sig af naturmedicin, med gode resultater og gør det stadig dagen i dag. Der findes stort set noget til alt. Det hele handler om viden, og viden (især om planter og natur) er noget hekse er særligt kendt for at samle på.

Der ligger noget power i både, at kunne heale sig selv og andre ved hjælp af naturen. Men også at kunne give ens kæreste rigtig dårlig mave rigtigt hurtigt, if he looks at you funny, you know. Planteriget kan lidt af det hele, så brug det med omhu og misbrug det ikke som i mit eksempel. 

Men ud over at have en helt utrolig virkning på vores fysiske krop så har planteriget også en enorm og bred virkning på vores energier og spiritualitet. Som med så meget andet er ikke to planter ens, og de har alle sammen hver deres individuelle gaver og virkninger. De kan blandes på kryds og tværs for at skabe endnu flere nye og forskellige virkninger.

Tilbage til naturens løsninger

Rigtigt meget viden er givet videre, men også rigtigt meget viden er gået tabt. I vores moderne samfund ved de fleste at de kan tage en Panodil hvis de har ondt i hovedet, men de ved ikke at de også kan bruge mynte, citron og lavendel. Nogle gør måske, men de fleste gør ikke og det vil vi rigtigt gerne lave om på. Hvis man bare kan skifte hver anden hovedpine pille ud med f.eks. noget lavendelolie, er det så ikke bedre? Det er måske bare mig, men jeg vil i hvert fald gerne tilbage til det mere naturlige. Det er lige derude. Vi kan bare tage det og bruge det. Men vi gør det ikke, fordi vi har glemt det og er blevet ”vant” til noget andet.

Jeg siger bestemt ikke alt medicin er bad. Jeg siger bare at det er alt for almindeligt at poppe Panodil som var det Tic Tacs. En ting er holdninger og ønsker. Men ikke alle har mulighed for at benytte almindelig medicin og kan være nødt til at søge mere naturlige midler. Jeg selv skal f.eks. undgå alle former for blodfortyndende medicin, hvilket gør smertestillende håndkøbsmedicin til en besværlig og svær opgave. Derfor har jeg personligt valgt at gå andre veje, og også opdaget at meget (I hvert fald af vores håndkøbs medicin, kosttilskud osv.) kan erstattes med et naturligt middel, hvis man gider at sætte sig ind i tingene. Tænker du at det lyder hårdt? Frygt ej min ven, jeg har selvfølgelig gjort det for dig. You are welcome.    

Planters virkning på det fysiske og psykiske

Planter har altså både en enorm virkning på vores fysiske krop, vores psykiske tilstand, men også på vores omgivelser. En ting er at de kan rense energier og styrker vibrationer, men flere forskellige planter renser også luften omkring os. De hjælper med at skabe et sundere klima både inde og ude, samtidig med at vi rent psykologisk bare skide godt kan lide at kigge på planter. Så det er win win over hele linjen.

Men som med så meget andet, så er HELE PLANTERIGET en ualmindelig uoverskuelig stor ting at gå i gang med at blive klog på. Derfor vil vi gerne hjælpe dig lidt. Du kan løbende følge med her i HEX have, hvor vi udvælger relevante planter som kan hjælpe dig fysisk eller spirituelt. Vi dykker ned i de enkelte planter og ser på deres individuelle evner, og symboliseringer. Her kan du læse om de 5 første, i dag skal vi se nærmere på:

I dag ser vi på 5 planter

Tryk for at gå til den plante du ønsker at læse om
afslapning ◦ fred ◦ kærlighed ◦ clairvoyance ◦ mod nervøsitet ◦ rensende

Lavendel

Lavandula

Du kan bruge lavendel til at berolige dit nervesystem. Lavendel aroma har en afstressende og beroligende effekt på både krop og sjæl. Derfor er den særligt god til at afhjælpe ting som stress og angst, da den hjælper med at skabe en ro både i dine omgivelser, og inden i dig selv.

Lavendel har som sagt en afslappende effekt på kroppen og kan derfor hjælpe dig til en bedre og dybere søvn, men også bare til at slappe af på et generelt plan. Så hvis du har brug for en lille pause kan lavendel være et godt værktøj til at hjælpe dig med at komme heeelt ned i gear.

På det spirituelle plan bruges lavendel til at bringe både fred, og kærlighed, samt styrke clairvoyante evner. Lavendel bruges også til at styrke dit mentale helbred, og har en stabiliserende effekt på personer som er enten anspændte, paniske, nervøse, urolige, stressede, overanstrengte, eller har højt blodtryk. Oven i det kan Det afhjælpe ting som kramper, og fordøjelsesproblemer.

Lavendels fysiske egenskaber 

Lavendel har antibakterielle egenskaber, derfor kan lavendel vand med fordel bruges på forbrændinger, og mindre så både som bakteriedræbende, og lindrende middel. Frisk lavendel kan gnides mod huden og fungere som et naturligt kløestillende middel. Desuden er lavendel godt til sygdom da det som sagt både er antibakterielt og fungere slimløsnede. Lavendel er en enormt alsidigt plante som hjælper vidt og bredt både mentalt og fysisk.

Lavendel mentalt og spirituelt

I mere end 2000 år har lavendel været brugt til at skabe fredelig energi og holde ondsindede eller negative energier på afstand. Planten har fået sit navn fra det latinske Lavare som betyder ”at vaske/rense”. Man mener at dette kommer sig af at den har været flittigt brugt både til at rense fysisk, men også spirituelt. På tværs af en bred vifte af religioner og trosretninger ses lavendel som et stærkt spirituelt middel der kan løfte energien, skabe indre ro, rense, beskytte og skabe en stærkere forbindelse til det guddommelige.

Lavendel hjælper med at skabe balance i mellem de maskuline og feminine energier, samtidigt med at det dæmper vrede, styrker din kommunikation, og skaber indre ro. Du kan med fordel bruge lavendel olie til at massere kroppen for at lindre muskelspændinger og andre smerter, samtidig med at duften beroliger dit nervesystem så du kan slappe af i både krop og sind.

Lavendel bruges ofte meditativ, særligt til at åbne blokader, og styrke ting som mental klarhed, din kreativitet, din evne til at udtrykke dig selv, din spiritualitet, intuition, og synet i det tredje øje.

Lavendel i kavalergangen

 Lavendel har længe være stærkt forbundet med kærlighed og skønhed. Tilbage i tiden ville kvinder drysse lavendel i deres kavalergang for at tiltrække den store kærlighed. Siden da har lavendel været særligt brugt til manifestation og spell work når der skulle findes en soulmate.

antiinflammatorisk ◦ mod kramper ◦ beroligende ◦ positivitet ◦ held ◦ rigdom

Kamille

Matricaria chamomilla

Kamille har en afstressende og beroligende effekt på kroppen, og bruges blandt andet til at forbedre din søvn. Forskning har vist at grunden til at kamille er så effektivt et beroligende middel (og faktisk kan ligge på linje med meget berolige medicin) skyldes plantens indhold af Flavonoider. Primært stoffet Apigenin, som man nemt kan udvinde i te. Apigenin er også grunden til at kamille har både anti-inflammatoriske, anti-tumor og anti-krampagtige egenskaber.,

Kamille hjælper ikke kun på roen. Det har også en beroligende virkning på din mave og kan hjælpe med at forbedre flere former for maveproblemer. Kamille har en hurtig og god virkning på akutte mavesmerter, kronisk mavekatar, samt mavesår.

Kamille mod forkølelse og kramper

Men Det som de fleste af os nok kender kamillen bedst for er den klassiske kop kamillete med honning vi for når vi er forkølede, og det er faktisk ikke helt dumt. Kamillete er nemlig både godt til at lindre hals gener, men også antiinflammatorisk og bakteriedræbende, hvilket gør kampen mod forkølelse noget nemmere. 

Det er ikke det eneste den fantastiske plante kan hjælpe med, den bruges også til at reducere menstruationssmerter, muskel spasmer, og muskelspændinger generelt.

Dog skal man være opmærksom på at kamille i for store mængder ikke er sundt, men igen vi snakker ret store mængder. Fødevarestyrelsen betegner 1,2 liter og op efter som store mængder. Så, så længe dit daglige indtag af kamille te ligger under det er du good. Kamille bruges også til at behandle ting som diabetes og afhjælpe for højt blodsukker. Det er gaven der bliver ved med at give og den er slet ikke færdig.

Naturlig rens af huden med antioxidanter

Vidste du at du også kan bruge kamille til din hud? Du kan både bruge det til at behandle acne, men også irriteret eller kløende hud, og så skulle det oven i det også være super fugtgivende og naturligt rensende for huden og kroppen. Jeg ved ikke med dig, men jeg skal bade i kamillete hurtigst muligt kan jeg mærke…

Faktisk skal der ikke mere end 2 kopper kamille te til om dagen for at give dig et ordentligt boost af antioxidanter som din krop bliver rigtig glad for. Kamille te bruges også til at give appetit, og styrke balance og din fordøjelse. Kamilles bakteriehæmmende egenskaber gør den også til et godt middel til at heale sår, og generelt undgå betændelsestilstande.

Kamille rent spirituelt 

På det spirituelle plan bruges kamille til at tiltrække kærlighed, positivitet, ydmyghed, renhed, og bringe held og lykke. Kamille afværger negativ energi, tiltrækker rigdom og styrker dine manifestationer. Alt i mens det renser og beskytter dit hjem og dig selv.

Kamille ofring til Ra

Kamille er en af de urter vi ser længst tilbage i forbindelse med spiritualitet og guddommelighed. Den blev første gang brugt som ofring til guden Ra i det gamle egypten. Man ofrede kamille til Ra fordi man mente det symboliserede solen.

kærlighed ◦ hjerte chakra ◦ modtagelighed ◦ spiritualitet ◦ beroligende ◦ kreativitet

Jasmin

jasminum

Jasmin er både symbol på renhed, fred, styrke, kærlighed, medfølelse, velstand, spiritualitet og feminin energi. Men det som Jasmin er bedst kendt for er klart sin stærke knytning til kærlighed, det ses på tværs af samtlige religioner. Vi ser det i buddhismen som et tegn på evig kærlighed, i græsk mytologi forbundet med Afrodite, i romersk mytologi forbundet med Venus, and the list goes on! Jasmin er og bliver altså en af de stærkeste planter når det kommer til kærligheden. Den bruges også til at åbne din hjerte chakra og kan hjælpe dig med at elske og acceptere dig selv.

Jasmin har en bedøvende effekt på kroppen og virker beroligende på både krop, sind og sjæl. Den er derfor ofte brugt til at forbedre din søvn og bringe dig en større ro.

Skab positivitet og styrk din spiritualitet 

Du kan også plante den smukke blomst i din have for at tiltrække lykke, vækst, og overflod til dit hjem. Den bruges til at styrke og skabe positive energier, og hjælper dig med at tænke klart og træffe gode valg. Jasmin hjælper dig med at styrke dine energier og spirituelle evner. Så det er helt klart værd at have med i sin samling af urter, planter, aroma, hvilken vej man end vælger at gå.

Den kan desuden bruges til at hæve din vibration sammen med din psykiske bevidsthed så du bliver mere modtagelig over for visioner og energier. Derfor bliver den ofte brugt i forbindelse med ting som meditation, manifestation, drømme, og flere forskellige former for arbejde med det guddommelige eller spirituelle. Jasmin hjælper dig med at skabe balance imellem de forskellige energier, og styrker din kreativitet, alt i mens den også briger dig en størrer lykke.

Bliv mere modtagelig 

Da den både styrker din manifestations evne og gør dit sind mere modtageligt er jasmin også helt uundværligt i forbindelse med manifestation, da det hjælper hele processen i gang og igennem lidt hurtigere og milderer ind ellers. Jasmin er altså en plante vi slet ikke vil være foruden her på hex!

Jasmin navnets betydning

Jasmin blomsten har sit smukke navn fra det persiske ord yasmeen som betyder ”gave fra gud” hvilket man må sige det er.

hud gener ◦ smertelindrende ◦ renser luften ◦ immunforsvar ◦ feminin energi ◦ vand ◦ måne ◦ rodchakra

Aloe Vera

Aloe Vera er en helt fantastisk plante, som længe har været brugt til naturmedicin. Aloe Vera gel bruges flittigt imod ting som insektbid, psoriasis, eksem, skoldninger, blå mærker, rifter, andre skrammer, og hud gener generelt.

Aloe Vera gelen har en kølende, effekt og bruges både som kløestillende middel men også til at lindre smerte. Selve Aloe Vera planten har en særligt rensende effekt på luften og kan derfor med fordel bruges til at forbedre din søvn, og generelt bare hjælpe dig med at føle dig bedre tilpas og tryg i rummet.

Boost immunforsvaret og huden med Aloe Vera

Man kan også indtage aloe Vera hvilket har mange sundhedsmæssige fordele. Det er et kæmpe boost til dit immunforsvar, samtidigt med at det bringer din mave i balance, stabiliserer kroppens syre/base balance og hjælper med at rense din krop for affaldsstoffer. Denne smukke plante kan også bruges til at passe godt på din hud da den både har en antibakteriel virkning og er et mildt og plejende middel. Du kan både bruge det til at modvirke fedtet hud samt acne og som et fugtgivende middel til huden. At indtage Aloe Vera kan også hjælpe med at øge dit overskud og modvirke generel træthed. Så hvis du har behov for et lille boost til en sundere og gladere hud eller et solidt boost energi. Så er Aloe Vera ikke en dårlig ide.

Udødeligheds plantens spirituelle egenskaber

Aloe Vera planten har fået sit navn fra sanskrit hvor Aloe betyder gudinde. Det har den fordi at den har en særlig stærk feminin energi, og bliver forbundet tæt med elementet vand samt med månen. På det spirituelle plan bruges den både til at beskytte og rense, men også til at bringe dig held og lykke.

Den er kendt som udødeligheds planten grundet dens utrolige evne til at overleve, genskabe og heale sig selv, samt dens evne til at efterlade huden seende yngre og mere frisk ud. Den afværger negativ energi, samtidig med at den absorberer den negative energi som allerede er til stede. Alt imens at den løfter den positive energi. Aloe Vera er altså en helt uundværlig plante, som jeg slet ikke kunne forestille mig at skulle undvære nogen sinde igen!

En Aloe Vera har både stærke men også dybe rødder, og kan også hjælpe os med at styrke vores egen rodchakra og komme i balance. Dette er også grunden til at Aloe Vera tit bliver brugt i meditative sammenhænge. Du kan bruge Aloe Vera til at reducere stress og angst, da den skaber en rolig energi der vil smitte af på dem som er omkring den. Det er og bliver en helt fantastisk plante, som oven i købet er utroligt taknemmelig og enormt nem at passe! Hvis du ikke har en, go get one. Don´t walk… run.

Aloe Vera i mumificering

Aloe Vera blev brugt i det gamle egypten til at blande i balsameringen når de skulle mumificere en afdød. Både for plantens spirituelle evner men også for dens fysiske evner til at bevare den elastiske hud på de mumificerede kroppe.

kærlighed ◦ drømme ◦ koncentration ◦ hårvækst ◦ beskyttende ◦ rensende ◦ alzheimer ◦ allergi

Rosmarin

Salvia rosmarinus

Rosmarin er en lægeurt der både er eftertragtet grundet dens smag, men også dens mange fantastiske medicinske og sundhedsmæssige egenskaber. Dens blade indeholder særligt høje mængder antioxidanter som beskytter dig imod flere forskellige sygdomme, bruges til at booste dit immunforsvar og kan også bruges til at forebygge cancer.

Rosmarin virker effektivt imod h.pylori og listeria bakterier, som ses ved mavesår og mavekatar. Det kan derudover også bruges til at bremse eller sænke udviklingen af alzheimers og reducere allergi symptomer. Især når det gælder kampen imod støvmiderne. 

Rosmarins medicinale virkning

Rosmarin indeholder vitaminerne ( A, B, C, K,) og mineralerne calcium, magnesium, og jern. Det øger virkningen fra vitamin-E, reducerer forhøjet blodtryk, og stimulerer produktionen af galde og mavesaft. Vi har altså her at gøre med en særligt stærk plante på det medicinske plan, og der er meget mere endnu.

Rensende og beskyttende egenskaber

På det spirituelle plan forbindes rosmarin med ting som lyst, kærlighed, held, forvisning, mareridt og drømme. Men det som det er bedst kendt for er at have en rensende og beskyttende effekt. Det bliver særligt ofte brugt i rituelle sammenhænge. Du kan for eksempel brænde rosmarin for at fjerne negative energier omkring dig inden et ritual. 

Duften af rosmarin siges at styrke hukommelsen. Et gammelt witchy tip er at hænge en buket med tørret rosmarin over din seng for at holde mareridt væk og for bedre at kunne huske dine drømme. Rosmarin bruges også til at afhjælpe stress, og skaber en en fredelig energi, samtidigt med det renser din aura. Det er særligt god til at rense dit hjerte chakra grundet den stærke knytning til kærlighed. 

En mental oprydning med rosmarin

Du kan bruge rosmarin til at forbedre din koncentrationsevne, bringe dig i bedre humør, give klarhed, og bare på et generelt plan forbedre din hjernes sundhed. Hvis dit hår trænger til lidt ekstra love kan rosmarin også give det et godt grow boost, ej at forglemme den plejende effekt.

Rosmarin har en utrolig evne ikke kun til at rense men også til at skabe klarhed, og kan derfor hjælpe dig hvis du trænger til en mental ”oprydning”. Det tænker jeg er noget vi alle sammen kunne have godt af en gang imellem. Den er enormt alsidigt både på det fysiske men også på det spirituelle plan. Bare duften af rosmarin alene kan bruges til at mindske smerte i forbindelse med hovedpine.  Alt i alt, en meget alsidig og ikke mindst populær plante og urt, og det forstår vi godt. Derfor skulle den bestemt med på vores liste!

Rosmarin på bryllupsdagen

Da rosmarin altid har været forbundet med mange gode ting her i blandt kærlighed, har det gennem tiden været tradition at bruden ofte bar rosmarin som et tegn på parrets evige troskab og deres kærlighed til hinanden. Det siges ikke kun at tiltrække kærlighed, men også at fjerne jalousi og afværge utroskab. Så det er måske ikke en dum ting at hive med i sine bryllupsplaner, og så er det bare en super fin og sød tradition.

2 reaktioner

  1. Hej Michelle

    Jeg går og tænker på hvordan jeg bedst muligt kunne lave en te som hjælper på hovedpine.
    Ud fra hvad du skriver så ville det måske være en ide at lave en te bestående af mynteblade, citron skal, lavendel og pilebark?
    Det tror jeg jeg vil prøve i hvert fald, så tusinde tak for dette mega gode indlæg!

  2. Må jeg være med? Pilebark af Salix Alba. Og så blomsterhoveder fra Matrem. Mynte og blade af hvidtjørn.

    Lavendel er bedst som duft… yderst beroligende… de æteriske olier går lige i nervesystemet og får dig til at falde til ro. <3 Sæt f.eks. hjerte-lyd af "mothers womb" på på Spotify.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Witchy planter i din have

Hvad tænker du, hvis jeg fortæller dig, at du sikkert har en masse skøn naturmedicin mm gemt imellem dit såkaldte “ukrudt”? Det lyder ret godt, ikke? I dag ser vi nærmere på nogle af de vilde planter, der vokser her i Danmark, som langt de fleste har til rådighed uden at tænke over det. 

Read More »

3 witchy tips

Bliv inspireret til at bringe lidt mere magi ind i din hverdag når vi dykker ned i krystal ladning, urtebade og vores ultimative anbefaling når det kommer til krystaller.

Read More »