HEX Nordic

Månedtlige indlæg med dine favorit hex emner

Få daglige tips & inspiration på Instagram @hex.nordic

Gå på opdagelse i hex universet

Vælg mellem botanical, witchy, crystal eller health verdenerne

Et trygt forum for dig med særlige interesser

Månedtlige indlæg med dine favorit hex emner

Få daglige tips & inspiration på Instagram @hex.nordic

Gå på opdagelse i hex universet

Vælg mellem botanical, witchy, crystal eller health verdenerne

Et trygt forum for dig med særlige interesser

Søg
Close this search box.
HEX HISTORIE

6 Eksempler på overtro og forklaringen bag | Del 1

Der er så mange eksempler på overtro og endnu flere underlige gamle traditioner, som vi i gennem tiden bare har accepteret og taget til os uden at sætte spørgsmålstegn ved det, så i dag vil jeg fortælle dig lidt om noget af det hverdags overtro og nogle af de traditioner du måske kender men ikke helt forstår.

Er det bare mig, eller er det ikke lidt sjovt at den samme moster som fortæller at spiritualitet er noget ”pjat”, også fortæller at du skal manifestere dit ønske og puste lysene ud på din fødselsdagskage, eller at du skal banke i bordet for at stoppe dine negative/skadelige tanker fra at manifestere sig til virkelighed? Det er måske heller ikke helt sådan de formulerer det, men det er jo faktisk det de gør og siger. Altså manifesterer. 

Jeg oplever tit nogen vil belære mig om hvordan manifestation og hekseri er noget bullshit, men senere hen siger 7/9/13 og banker under bordet for at undgå det de lige har sagt kommer til at ske. Du har måske selv oplevet lignende situationer. Der findes et utal af eksempler på overtro fra hverdagen som de fleste sværger til og lever efter, bare lige for en sikkerheds skyld. Men hvorfor siger vi at vi krydser fingre for vores venner når de skal til jobsamtale, eller undgår at gå under stiger, og hvorfor er vi så bange for at smadre spejle… beside the mess.

 

Der er så meget underlig overtro og endnu flere gamle traditioner, som vi igennem tiden bare har accepteret og taget til os uden at sætte spørgsmålstegn ved det, så i dag vil jeg fortælle dig lidt om noget af det hverdags overtro og nogle af de traditioner du måske kender men ikke helt forstår. derfor har jeg lavet en lille liste, som jeg har valgt at kalde…

Honey, hvad er du så bange for hvis manifestation ik´ er en ting?

Ting som er dumme at tro på når man ikke tror på manifestation og spiritualitet. Men som folk der ikke tror på manifestation og spiritualitet som regel tror på alligevel... listen.

Men ved de hvorfor? Nej… nej det gør de ikke. De gør det fordi det er noget de har fået af vide og sådan har det altid været, men jeg ved godt hvorfor de gør det, og jeg ved hvorfor jeg gør det! Og hvis du heller ikke ved det, så gør du det lige om lidt hvis du læser med her, for nu skal vi nemlig se nærmer på nogle af de bagvedliggende årsager til mange af de klassiske eksempler på overtro fra hverdagen.

Tryk for at gå til den overtro du ønsker at læse om

Den sorte kat

De er bange for en sort kat der krydser vejen (uheld).

Det knuste spejl

De er bange for at smadre et spej, og få 7 års uheld… damn.

At spilde salt

De frygter at spilde salt (uheld).

Gå ikke under den stige

De går ikke under stiger, bad luck… de er generelt bange for uheld.

At banke under bordet

Banker under bordet og siger 7/9/13 for at redde dem selv fra deres tanker.

Crossed fingers

Fingers crossed = held og lykke de kan sende ud til folk der har brug for det.

1 | Den sorte kat

Den sorte kat er et af de første eksempler på overtro som vi kigger nærmere på. Ved du hvorfor du er bange for at se en sort kat gå over vejen? Hvis ikke skal jeg fortælle dig det… Katte har altid langt tilbage i historien været set som et højt æret dyr blandt flere religioner og overbevisninger. 

Det ser vi både i Egypten hvor gudinden bast er portrætteret med kattehoved og en hel flok af katte med sig alle steder. Vi ser det også i Nordisk mytologi hvor kærlighedsgudinden Freja er særligt knyttet til katten. Og sidst men ikke mindst er den sorte kat nok en af det mest velkendte følgesvende, spirit animal, familiar, kært barn har mange navne, og lige så har kære kræ. Men så joiner de kristne festen og er ægte party poopers som altid, de mener nemlig at katten er ond og satanisk, især den sorte kat! Kæmpe red flag.

De kristne bønder var særligt bange for onde magter og mente man bekæmpede ondskab bedst med mere ondskab, og det ondeste de ku finde på var katten, derfor blev den på mange forskellige måder brugt til at holde ondskab væk og blev et symbol for netop det. Ondskab. 

Sensitivt indhold

Det bliver lidt grimt nu for de her kristne kan altså VIRKELIG ikke lide katte, så hvis du er særligt katte glad og har sarte ører, så er det nu du skipper til næste punkt på listen. for det her er folkehistorie og ikke fiktion, desværre.

Noget af det de gjorde var f.eks. at begrave et kuld levende, JA LEVENDE kattekillinger med poterne op af et sted hvor deres kvæg passerede dagligt, dette skulle sørge for ens kvæg ikke blev forheksede.

En anden ting der også var særligt udbredt blandt de kristne i Danmark er en tradition du nok kender godt og stadig fejrer, din lille hedning. Men måske du skifter mening, for den stammer fra en ganske forfærdelig og blodig tradition… Her taler jeg selvfølgelig om vores alle sammen´s boller op boller ned, boller i min mave, regnbue vomit, pastelfarvede kinda fastelavn. Men virkeligheden er ikke ligeså lyserød, den er snarere blodrød. Traditionen udspringer nemlig fra de kristne kale der lukkede levende katte ind i tønder, kattene symboliserede ondskab og mørkets kræfter, og så galt det om for kalene hvem der først kunne banke katten i tønden til døde. Man mente at ved at bekæmpe ondskaben sikrede man at lyset vendte tilbage næste sommer.

Der var ikke slik i din tip tip tipoldefars fastelavnstønde honey, lad mig sige det sådan. Faktisk er det meget almindeligt for de kristne af have en dag årligt hvor de maltrakterer katte, det er sådan en hyggelig ting familien kan samles om. I Frankrig brændte man dem f.eks. på bålet, eller andre steder man lige kunne komme til det. I Tyskland blev de kastet ud fra kirke høje tårne, og når vi snakker flere meter hjælper 9 liv og det at kunne lande på benene desværre ikke ret meget.

Min konklusion er at jeg forstår fandme godt at kristne er bange for katte med alt den dårlige karma de har samlet igennem årene! Så er du så ”uheldig” at se en sort kat krydse vejen så husk at spytte over din skulder, eller du kan kalde den hen hvis du vil lege med skæbnen.

2 | Det knuste spejl

Du ved at du for alt i verden ikke må knuse et spejl, for det er ikke kun et helvede at rydde op, men så vil du også vær fulgt af hele 7 års ulykke! Eller det siger rygtet i hvert fald. Vi har ligesom alle sammen hørt det, og accepteret det, og valgt at leve efter det af en eller anden årsag. Men hvor stammer det fra?

Et spejl skulle efter sigende være et symbol på sandhed og visdom og kunne bruges til at se fremtiden, men man forbandt det også med ondskab da det var særligt brugt af hekse til trolddom. Spejlet er et meget brugt værktøj i de mere okkulte religioner og siges blandt andet at åbne portaler til andre verdener, og at kunne se fortiden eller fremtiden. 

Man mente i sin tid at spejlet var et billede af menneskets sjæl, og når man knuste et spejl knuste man sin sjæl. MEN bare rolig, dette kan selvfølgelig afværges, det eneste du skal er at feje skårne op, og enten begrave dem eller smide dem i en å med rindende vand, og så er der ingen ulykke til dig og du beholder din sjæl intakt. Simple logic.

En anden teori som florerer er at spejle var afsindigt dyre dengang, og det var noget de adelige sagde til deres tjeneste folk for at skræmme dem til at passe bedre på deres ting. Det er super toxic, men det ik´ dumt.

3 | At spilde salt

Vi har sikkert alle sammen set en madmutter stå i fuld sving i køkkenet, gryderne bobler og koger og der er gang i 7 ting på en gang, hun rækker efter fløden og vælter i farten salten, uden at tænke over det kaster hun hurtig lidt salt over skulderen for at undgå uheld. Har du set det? Det har jeg. Min mor har altid gjort det, og jeg gør det også. Men hvorfor er det vi gør det? Hvor kommer det fra? Det skal jeg fortælle dig…

Salt har været forbundet med overtro laaaangt tilbage i tiden, salt har en ualmindelig fantastisk evne til både at rense og konservere og kan aldrig selv blive fordærvet. Derfor mente man at salt måtte være magisk, and i see why. Det har altid været forbundet med renselse og beskyttelse, faktisk står der skrevet i biblen at de gned nyfødte børn i salt for at beskytte dem. Kæmpe red flag, someone call kommunen.

Men hvis salt er så positivt og magisk hvordan kan det så bringe uheld tænker du måske. Det gjorde jeg i hvert fald. 

Det spores tilbage til flere ting. Til dels det at salt har været set som det her magiske vidundermiddel som var meget kostbart og som man for alt i verden ikke ønskede at miste, så det at spilde det var en direkte varsel om en ulykke der ville ramme en. Desuden har flere studeret Leonardo Da Vincis billede ved navn den sidste nadver, og bemærket at Judas, har væltet saltbøssen. Hvilket verden over er set som et varsel om ulykke. Så af de her to ting udspringer altså vores alle sammens super rationelle frygt for at spilde salt!

Judas spilder salt på Leonardo Da vincis maleri "Den sidste nadver".
Judas spilder salt på bordet - Maleriet "Den sidste nadver" af Leonardo Da Vinci

4 | Gå ikke under den stige

Man skal generelt gå uden om stilladser og stiger, fordi man kan få alt muligt i hoved, men det vi er mest bange for er uheldet der efter sigende skulle følge med os efter vi går under stigen… men hvem er det der siger det, og hvorfor gør de det?

At gå under stiger er et af de klassiske eksempler på overtro, og her er det Igen de kære kristne der har lavet gak og løjer, som man siger og bare er skrupskøre. De mente nemlig at en hejst stige danner en trekant, hvilket er rigtig nok… jeg er med dem so far, det må jeg indrømme, men nu kommer så delen hvor de mister mig lidt igen.  de mente nemlig også  at de tre hjørner i denne trekant symboliserer treenigheden altså faderen, sønnen, og helligånden, og ved at gå under stigen fornægtede man dem alle tre og tilbad djævlen, med andre ord, kommer du til at gå under en stige kan du lige så godt overgive dig til din nye livsstil, du er satanist nu. 

5 | At banke under bordet

Det er efterhånden en velkendt og usagt regel at hvis du får sagt noget højt der for alt i verden ikke må ske skal du banke 3 gange under bordet hvis du ønsker at forhindre det. I Danmark har vi så valgt at spice den lidt op og smide tre magiske tal med i, nemlig 7, 9, og 13 som du sikkert også har hørt folk sige enten alene eller sammen med de 3 bank i bordet.

7/ 9/13

Et andet af de kendte eksempler på overtro er at banke under bordet. Din oldemor lærte din mormor det, din mormor lærte din mor det, og din mor lærte dig det. Men lærte de dig hvorfor du gør det? Hvad udspringer den her underlige skik sig af? Det en overtro som helt sikkert er mest udbredt i de lande hvor den kristne religion har været den mest dominerende, derfor er en af teorierne og forklaringerne at man bankede tre gange under bordet da man mente at træet symboliserede Jesus Kristus kors. 

En anden retning det også tager er de mange skriftløse folk, heriblandt kelterne som mente at guderne hvilede indeni træerne. Uanset religionen virker det altså som et ”hallo du skal lige beskytte mig nu” kinda move fra begge sider, og det er altså forklaringen. Vi banker 3 gange under et bord i træ/eller andet af træ for at minde whatever god we fancy om at beskytte os og stoppe den her forfærdelige tanke eller sætning i at manifestere sig og blive virkelig.

6 | Fingers crossed

Det er sikkert ikke første gang du hører nogen sige ”Jeg krydser fingre for dig!” eller ”Nej jeg løj ikke, jeg havde krydsede fingre!”. Det er nemlig almen viden at hvis vi krydser fingre for nogen eller noget, så bringer det ekstra held og lykke. Og vi må åbenlyst lyve alt det vi vil så længe vi krydser fingre på ryggen, that’s obvious! But why? Hvorfor skulle et par krydsede fingre retfærdiggøre løgn eller bringe dig held og lykke med hvad end du skal bruge det til?

Tilbage i tiden mente man at de krydsede fingre symboliserede korset, som siden 300-tallet har været det stærkeste symbol på kristendommen og menes derfor at holde ondskab væk fra den som bærer det. Derfor kan det lille kors skabt med dine to fingre altså frelse dig fra løgn, bringe held og lykke, og beskytte dig fra ondskab, det siger de kristne i hvert fald! Men altså det kommer vel an på hvilken vej korset vender, you feel me?

2 reaktioner

  1. Elsker jeres blog og kommer helt sikkert til at læse noget mere af den i fremtiden 🤩

    Jeg synes det var interessant med de knuste spejle – og jeg håber at i vil uddybe emnet med spejle senere hen. Min oldemor fortalte mig, da jeg var spæd, at spejle er portaler – ikke nødvendigvis noget vi kan “rejse “ med – men noget andre kan nå os med.

    Min oldemor havde altid mange spejle og det tog jeg ligeledes til mig.

    Men super fed blog! Elsker den! Fortsæt det gode arbejde 🌟🌟🌟

    1. Hej Patreck. Tusind tak 🤩. Hvor skønt at høre at du følger med på bloggen! Traditionen og betydningen bag spejlene er super interessant og helt sikkert noget vi kommer til at dykke mere ned i, i fremtiden! Vi elsker at høre historier fra de ældre generationer, der er så meget vi kan lære.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Witchy planter i din have

Hvad tænker du, hvis jeg fortæller dig, at du sikkert har en masse skøn naturmedicin mm gemt imellem dit såkaldte “ukrudt”? Det lyder ret godt, ikke? I dag ser vi nærmere på nogle af de vilde planter, der vokser her i Danmark, som langt de fleste har til rådighed uden at tænke over det. 

Read More »

3 witchy tips

Bliv inspireret til at bringe lidt mere magi ind i din hverdag når vi dykker ned i krystal ladning, urtebade og vores ultimative anbefaling når det kommer til krystaller.

Read More »