HEX Nordic

Månedtlige indlæg med dine favorit hex emner

Få daglige tips & inspiration på Instagram @hex.nordic

Gå på opdagelse i hex universet

Vælg mellem botanical, witchy, crystal eller health verdenerne

Et trygt forum for dig med særlige interesser

Månedtlige indlæg med dine favorit hex emner

Få daglige tips & inspiration på Instagram @hex.nordic

Gå på opdagelse i hex universet

Vælg mellem botanical, witchy, crystal eller health verdenerne

Et trygt forum for dig med særlige interesser

Søg
Close this search box.
WITCHY WORLD

3 myter om hekse - Vandprøven & den flyvende kost

Der findes så mange myter, ikke mindst om heksen. Mange af dem går langt tilbage i vores historie, hvilket også er grunden til, at de fleste af de rygter, man hører, eller de antagelser, man kan have, nok ikke altid er super positive.

Myter om hekse

Man kunne virkelig ikke lide hekse i gamle dage, nogle kan det stadig ikke, og det hænger i virkeligheden mere sammen med, hvordan heksen er udstillet end hvordan heksen er. For de skrøner og myter, vi hører, er langt fra sandheden.

Det er vigtigt at tænke på, at mange af disse myter, rygter, fordomme, kald dem hvad du vil, men de kommer fra et ønske om at udstøde og jage heksen. Det primære fokus lå på at tage de ting, heksen var, og forvride dem og gøre det til noget ondt og uhyggeligt. Alle heksenes evner og al deres viden gjorde, at kirken, de adelige og mange andre følte sig enormt truet. Så det gjaldt for dem om at vende det almindelige folk imod heksen, og det gjorde de bedst med skrækhistorier, rygter og udskamning.

Den fik ikke for lidt, og hurtigt var alle disse negative billeder af heksen skabt vidt og bredt, og de blev jagtet, udstødt og dræbt på globalt plan. They didn’t get all of us tho, og vi bliver flere og flere som vender tilbage til naturen og energierne.

Men mange af alle disse skrøner og skrækhistorier har altså sat sig så dybt i folket, at de fleste af os stadig kender dem selvom det efterhånden er længe siden, der har været heksejagt. Faktisk er disse underlige historier så gamle, at vi ikke engang helt forstår, hvor de kommer fra længere?

Hvorfor siger man, at en heks kan flyve på en kost? For det gør de jo ikke… Hvorfor er hekse altid meget oversexualiserede væsner? Hvorfor siger man, at hekse ikke synker? Og hvad er vandprøven? Det skal vi se lidt nærmere på i dag, jeg har nemlig undersøgt grunden bag, og den får du lige her.

Hvorfor siger man, at hekse kan flyve på en kost?

Det er bestemt ikke første gang, at vi hører om hekse, der flyver på deres magiske kost. Det er ikke noget, man ser, og det er ikke noget, der sker. Så meget kan jeg da afsløre.

Men hvor stammer det her mystiske rygte fra? Der ligger flere teorier bag, en af dem er, at kosten har været et symbol på noget, som var tæmmet eller underkuet. Så der har muligvis ligget en stor symbolik bag, at det netop var kosten, disse vilde og frie sjæle efter sigende skulle flyve på. Frygten for hekse var stor, det gik ud over både mænd og kvinder, men i allerhøjeste grad kvinderne. Derfor har det stereotype billede af en heks altid været en kvinde.

Seksualiseringen af heksen og hallucinationer

Vi er stadig ikke helt i mål med ligestillingen, men vi er meget tættere på end vi har været førhen. Derfor har heksen langt tilbage i tiden været stærkt seksualiseret af de her “vise” mænd, kirken, kongerne og alle dem, som har haft midler og mulighed for at ytre sig til folket om, hvordan verden hang sammen. Man mener altså, at grunden til, at man siger, hekse kan flyve, og særligt flyve på koste, kommer af planter, der igennem tiden er blevet brugt medicinsk.

Hallucinogene planter og deres rolle

Mange af disse planter har haft en smertestillende virkning, men brugt i for høje doser kan de forårsage hallucinationer. Nogle af de planter, som har været brugt, er fx Belladonna, Henbane og Mandrake. Når heksene så har været lidt for gavmilde med behandlingen af disse smerter, har folk set underlige ting, og som vi ved, skulle der ikke meget mere end en enkelt mands ord til at dømme en såkaldt “heks” til bålet. De sagde altså, at heksene ville bruge netop disse urter og gnide dem på deres kosteskaft, for herefter nøgen at “ride” kosten, hvilket gav dem evnen til at flyve.

Ironien i kosteskaftet og den første dokumenterede retssag

Heksens eksistens har altså virkelig sat gang i fantasien hos nogle af disse patienter, som har set, hvad de ville se, og hvad de behøvede for at få udryddet den onde heks. Så heraf er rygtet om hekse, der flyver på koste, altså formentlig opstået. Der findes mange planter, som virker smertestillende uden at være giftige og have denne type virkning, og vi anbefaler selvfølgelig på ingen måde at lege med giftige planter derude. Stay safe.

Det er særligt ironisk, at kosteskaftet er knyttet til de kvindelige hekse, for faktisk er den første dokumenterede hekseretssag, der omhandler en kost, rettet imod en mand. Han var en fransk præst ved navn Guillaume Edelin, som blev retsforfulgt i år 1453 for at modsige sig kirkens tilgang til heksehenrettelserne offentligt. Kosten var et af flere mindre argumenter, den største faktor var selvfølgelig hans modstand til kirkens heksejagt, men det er altså her, kosten første gang optræder i en retssag mod “hekse”.

Hvorfor siger man, at hekse har en pagt med djævlen?

Ligesom med koste-rygtet, så bunder dette rygte sørgeligvis også i den stærke over-seksualisering af heksen. Jeg skal ikke kunne udelukke, at nogle hekse har været mere frie og vilde, måske badet i månelys eller været i stand til at give sig mere hen og måske også mere tilbøjelige til ikke at binde sig til en mand. Dette har nogle af dem helt sikkert, men det har også gældt for alle andre typer af kvinder.

Kvinders seksualitet har langt tilbage i tiden været forbundet med en kæmpe skam. Sex var noget, kvinder havde, når deres mand havde lyst, og det primære formål var at skabe et liv og undfange et barn (helst en søn, selvfølgelig). Derfor har det været noget, man forbandt med noget beskidt eller skamfuldt, når kvinder havde sex for nydelsens skyld eller selv tog styring.

Heksen som hyperseksualiseret væsen og sex med Satan

Man ønskede altså at udskamme og udstille heksen, derfor gjorde man ham/hende (oftest hende) til et hyperseksualiseret væsen. Man gik så vidt som at sige, de havde sex med Satan selv. Faktisk var det en form for optagelseskrav, at heksen skulle indgå i et sexorgie med djævlen selv. Efterfølgende ville han give heksen et “witch mark,” som for kirken kunne være alt fra et ar til en skønhedsplet, really.

Jagt på mærker og udnyttelse af situationen

Det at man skulle finde disse mærker var også en god undskyldning til at tvinge kvinder til at klæde sig af, hvad enten det var for præsterne eller offentligheden. Mærker skulle de nok finde, hvis de gerne ville. Det var noget, som virkelig satte skub i heksejagten, da stort set alle mennesker har en form for mærke et eller andet sted på kroppen. Man mente altså, ved at finde disse mærker, at kunne udpege, hvem der havde haft gang i ting og sager med djævelen og alle hans dæmoner. Det blev en nem måde hurtigt at få dømt mange, samtidigt med at man kunne udkomme kvinderne for deres seksualitet.

Hvorfor siger man, at en heks kan flyde og hvad er en vandprøve?

Som vi ved, var der flere forskellige måder, hvorpå man kunne prøve af og herefter fastslå, om nogen var en heks. En af de mere populære metoder at tage i brug her var vandprøven.

Vandprøven kender du sikkert, eller du har måske hørt lidt om det. Det gik i al sin enkelthed ud på, at heksen blev bundet på hænder og fødder, og derefter blev de smidt i vandet. Man mente nemlig, at hekse ikke kunne synke, så det var jo en nem måde at teste det på, selv om der røg en del uskyldige under prøverne. Nogle var dog så “barmhjertige,” at de havde hejsesystemer til at hejse den anklagede op igen, hvis de sank til bunds, og altså ikke var en heks, men det var langt fra alle, desværre.

Populariteten af vandprøven

Det var en metode, som både var “underholdende” for folket, samtidigt med at den ikke krævede ret meget, hverken at udføre eller for at anklage, derfor blev den hurtigt en af de mere populære metoder at bruge.

Baggrund for vandprøven

Men hvorfor holdt man denne her vandprøve? Hvorfor mente man, hekse ikke ville synke? Grunden bag er, at man mente, når heksen havde afværget sin dåb og valgt ikke at leve efter kirken, men efter deres egne guder og regler, så ville vandet afvise heksen, og hun ville flyde oven på. Det var en tabt kamp for de fleste, der skulle igennem denne test. Enten kunne du bevise, du ikke var en heks og lade sig drukne. Eller du kunne forsøge at holde dig selv over vandet, måske prøve at flyde (hvis du kunne) og “bevise,” du var en heks, for efterfølgende at blive dømt til døden. Så vandprøven så man ret meget bare som en langtrukket dødsdom. Et par enkelte overlevede, når der var hejseværk involveret, men selv her var det sjældent, man nåede at få folk op af vandet inden det var for sent.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Witchy planter i din have

Hvad tænker du, hvis jeg fortæller dig, at du sikkert har en masse skøn naturmedicin mm gemt imellem dit såkaldte “ukrudt”? Det lyder ret godt, ikke? I dag ser vi nærmere på nogle af de vilde planter, der vokser her i Danmark, som langt de fleste har til rådighed uden at tænke over det. 

Read More »

3 witchy tips

Bliv inspireret til at bringe lidt mere magi ind i din hverdag når vi dykker ned i krystal ladning, urtebade og vores ultimative anbefaling når det kommer til krystaller.

Read More »