HEX Nordic

Månedtlige indlæg med dine favorit hex emner

Få daglige tips & inspiration på Instagram @hex.nordic

Gå på opdagelse i hex universet

Vælg mellem botanical, witchy, crystal eller health verdenerne

Et trygt forum for dig med særlige interesser

Månedtlige indlæg med dine favorit hex emner

Få daglige tips & inspiration på Instagram @hex.nordic

Gå på opdagelse i hex universet

Vælg mellem botanical, witchy, crystal eller health verdenerne

Et trygt forum for dig med særlige interesser

Søg
Close this search box.
WITCHY WORLD

Hekate | Forstå den hedenske gudinde

Bliv klogere på Hekate, den hedenske Gudinde for månen og mørket. Lær om hendes tilknytninger og forstå hendes spændende historie.

Der findes mange gamle guder og gudinder som vi ikke nødvendigvis lærer om i folkeskolen, men som bestemt ikke bliver mindre vigtige eller spændende af den grund! Vi vil gerne se nærmere på alle de hedenske guder og gudinder, men som altid er vi nødt til at starte et sted. Har du læst med tidligere, så ved du måske at jeg selv er særligt glad for Hekate. Selvom at jeg, som så mange andre hekse beder og ofrer til flere forskellige guder og gudinder, så er Hekate for mig den største og hende jeg føler den stærkeste knytning til. Derfor vil jeg gerne fortælle dig en masse om lige netop hende.

Hvem er Hekate?

Hekate er en græsk gudinde der er særligt knyttet til månen og mørket, hun er blandt andet gudinde for trolddom og hekseri. Hun siges blandt andre ting at være hersker over ånder og underverdenen. Derfor søgte mange til Hekate for beskyttelse for lige netop dette. Man kunne overalt i det gamle Athen se de mange smukke husaltre tildelt Hekate, for at sikre de mange hjem mod ondsindet trolddom, ånder og andet i den dur.  Selvom at hun bliver fremstillet mørk og dyster er hun altså en meget retfærdighedssøgende og ikke mindst beskyttende og barmhjertig gudinde og det nød de godt af i det gamle Athen.

Selvom at hun bliver fremstillet mørk og dyster er hun altså en meget retfærdighedssøgende og ikke mindst beskyttende og barmhjertig gudinde

Hekate har en enorm kraftfuld magi, og færdes trygt og frit i naturen og natten, hun trives ikke med hverken civilisation eller større byer, men foretrækker at være hvor naturen er og hvor den er uberørt og uforstyrret.

Mor til et utal af monstre

Hekate har gennem historien haft ry for at være mor til et utal af monstre, dæmoner og andre udstødte. Men sandheden er, at hvor andre ser noget frygteligt, grimt, anderledes, ondt, eller forhadt, så ser Hekate et stakkels væsen som er blevet behandlet uretfærdig, forladt, vanrøgt og jagtet. Hun bekymrer sig om dem som andre ikke tænker på og tager disse væsner og mennesker under hendes vinger og beskyttelse. For hos hende er alle velkomne og alle er lige.

Da hun er særligt knyttet til de mørke kræfter og heksene (som, lad os være ærlige, ikke har det bedste ry selv om det er unfair) er der mange der ser Hekate som en ond og farlig gudinde, men det er langt fra sandheden. Hvilket er en af grundene til at hun vælger at holde sig for sig selv, og blive i den vilde natur samt i mørket. Her kan hun leve i fred sammen med alle de udstødte, misforståede, forladte og anderledes. Hun kan leve i fred med dem som er som hende selv, og beskytte dem her hvor hun føler sig hjemme i den mørke vilde natur under månens lys.

En gudinde i mange skikkelser

Hekate er en gudinde som har mange evner og som besidder utroligt stærke kræfter. Hun kan blandt andet skifte form og rejse mellem forskellige riger og verdener. Da hun kontrollerer mørket hører og ser hun alt hvad der foregår i krogene. Derfor kender hun alle hemmeligheder, både fra vores verden og det kosmiske univers, som ellers er skjult for det almindelige øre/øje.

Hekate er først og fremmest gudinde, men hun er også heks. Hun besidder derfor udover sine guddommelige evner og kræfter, en særlig stærk hekse magi, hvilket er en af grundene til at mange hekse føler sig særligt draget af hende.

 

Mother, maiden & crown

Vi ved at Hekate kan formskifte. Hun kan tage form som mange forskellige dyr, men de tre former hun er bedst kendt for at tage er moderen, jomfruen, og den gamle kone (Også kaldet mother, maiden og crown) . Hendes evne til at skifte form gør det muligt for hende at komme endnu tættere på og kende til endnu flere af universets og dine hemmeligheder. Men hun bruger også sine skikkelser til at indtage forskellige roller, alt efter hvad der er brug for. Det er altså ikke lige meget hvilken form hun har. 

Maiden forbindes ofte med beskyttelse af kvinder og den stærke feminine energi. Mother forbindes med pleje, børn og frugtbarhed, og crone forbindes med visdom, trolddom og mørket. 

Hekate og månefaserne

Alle Hekates skikkelser har dog en ting til fælles, hvilket er deres stærke tilknytning til månen. Hekate er afbilledet med 3 hoveder, som viser de 3 skikkelser mother, maiden og crown. Men der er faktisk endnu en symbolik bag de 3 hoveder, nemlig månefaser. 

Vi ser at de to yderste hoveder vender væk fra det i midten i profil, og de danner derved formen af en månecyklus. Mange hekse praktiserer efter måne, og laver forskelligt energiarbejde, manifestationer, og spells  alt efter hvilken fase månen er i. Ligesom at det ikke er lige meget hvilken skikkelse Hekate er i, er det nemlig heller ikke helt lige meget hvilken fase månen er i.

Ud over at herske over både mørket og magien, hersker Hekate også over korsvejen og steder hvor tre veje mødes. Så ønsker du af den ene eller anden årsag at tage kontakt til hende, så er disse steder gode at bruge. Men også den vilde natur, mørket og andre øde steder er hun særligt knyttet til.

Mange har gennem tiden bygget hende store templer og hellige pladser, men hun foretrækker at være i mørket, i sine egne omgivelser, blandt alle sine mange ”adoptivbørn” eller hvad man kan kalde det.

Tilknytningen til dyreriget

Hekate tager sig som vi ved af dem som andre ikke bekymrer sig om, men der er nogle dyr som hun har en særlig tilknytning til. Hun har blandt andet sine tre sorte helvedes hunde (eller hell hounds som de bliver kaldt) som hun kan tilkalde og give ordre. Hun er også særligt tæt knyttet til den sorte kat. Det er hun fordi at netop denne form tit har reddet hende når hun har skulle skjule eller gemme sig, eftersom at den sorte kat nemt kan komme uset rundt i mørket. 

Men der er faktisk en lang række dyr som hun er særligt knyttet til. Både slanger, væsler, ravne, tudser, ugler, flagermus, krager, frøer og andre dyr som gennem tiden er blevet set som ”onde” har en helt særlig plads i hendes hjerte, og en helt særlig knytning til hendes energi. Det er typisk også disse former hun vil tage hvis det ikke er en af hendes menneskeskikkelser.

Mange har gennem tiden bygget hende store templer og hellige pladser, men hun foretrækker at være i mørket, blandt alle sine mange ”adoptivbørn”.

Hekates fakler & nøgler

Ser man billeder og sten udhugninger af Hekate kan man ofte få øje på hendes fakler og nøgler. 

Faklernes betydning

Faklerne bruger hun til at lyse, vise vej og vejlede. Her taler vi ikke kun gennem det fysiske, men også gennem mentale processer. Hun styrker klarheden og hjælper dig med at træffe svære valg. Det er altså ofte det der menes når man skriver at hendes fakler lyser op ved korsveje og hjælper folk med at finde vej. 

Her taler vi både om trygt at følge folk hjem, men også mentalt at hjælpe folk igennem livet og med at tage de svære valg. Hekates fakler er lyset i mørket som du trygt kan gå i møde og vide at de fører dig til sikkerhed og lykke, fordi hun vil ingen uskyldige noget ondt. Er man faret vild både i verden men også i sine tanker kan de altså vise vejen tilbage til hvor man bør være.

Nøglernes betydning

Udover hendes fakler, ser vi også ofte Hekate med hendes nøgler. Disse nøgler kan åbne dørene til andre verdener, men er særligt kendt for at åbne dørene til underverden. Ligesom med faklerne har disse nøgler også en metaforisk betydning. Det er nemlig ikke kun fysiske og spirituelle døre de åbner, det er også dørene ind til de ting der er låst væk i dit sind. 

Ved at kunne åbne op for de ting vi selv har valgt at gemme væk, hvad end det er en beslutning eller noget vores krop har gjort for at passe på os, så har hun altså nøglen til at åbne op til alt fra frygt, skyld, ensomhed, mørke tanker, skam og alle de andre kasser vi helst ikke kigger for meget på når vi arbejder med os selv.

Men hun slipper ikke bare helvede løs. Hun støtter, guider og viser vej igennem mørket. Hun hjælper os med at møde vores frygt og slippe skyld og skam, så vi kan blive mere modige og trygge når vi møder verden. Men disse nøgler låser ikke kun op for følelser, minder, traumer og fobier, de kan også åbne døren til de dybeste hemmeligheder og lægge alle sandhederne på bordet og hjælpe med at afsløre folks sande jeg.

Tilbedning af Hekate gennem tiden
Hekate var som Artemis en af de meget få græske gudinder der fik lov til at beholde sin status som gudinde selv efter at kristendommen erstattede den gamle græske mytologi blandt folket. 

Tilbedelsen af den græske gudinde Hekate fortsatte videre ind i moderne tid og blev hurtigt taget til sig blandt mange former for hekse, særligt Wicca. Det gjorde hun blandt andet på grund af hendes store barmhjertighed, vilje til at beskytte og vejlede, hendes stærke forbindelse til naturen, månen, mørket, dyrene og ikke mindst hendes stærke magi og liv som heks.

Hekate har igennem tiden været bredt kendt og ses i flere forskellige digte og skuespil, hvor hun er portrætteret som magien, månen og mørket. Vi ser hende både i Ovids metamorphoses, men også i Shakespeares Macbeth hvor hun optræder i scenen med de 3 hekse.

Hekate siges at være utroligt smuk, men samtidigt at have en uhyggelig kant til denne ellers meget omtalte skønhed.

Hvor kommer Hekate fra?

Hekate er datter af Persis (hendes far) som er ødelæggelses titan og Asteria (hendes mor) som er titanernes stjerne gudinde. Persis og Asteria var to titaner fra generationerne af guder før olympierne. Men Hekate selv blev aldrig gift, og har heller aldrig fået nogen børn. Hun har valgt at leve alene, eller rettere sagt med sin selvvalgte familie.

Asteria menes at være den oprindelige gudinde som er forbundet med Asterion-bjergkæden på øen Kreta. Sagnet siger at efter den store titan krig blev Asteria som så mange andre kvindelige titaner taget til fange og tvunget til at blive gudinder under Zeus. Zeus havde et særligt godt øje til Asteria, men hun elskede kun Persis og ønskede ikke at have noget med Zeus at gøre.

Hun var som Hekate utroligt smuk, derfor begærede mange af de græske guder hende. Så, som en sidste og evig kærlighedserklæring til Persis blev hun til en ø, så ingen andre end Persis skulle føle hendes kærlighed. Hermed blev hun altså ikke kun gudinde for stjernerne men også en del af naturen.

Den egyptisk afstamning

Hekates navn (Hecate) mener man stammer fra en af de tidligere egyptiske guder som er kendt som Heget. Heget var en gudinde med et frøhovede som herskede over frugtbarhed og magi. Derfor var det især de egyptiske kvinder som tilbad Heget. Ser man på den græske form af navnet Hekate er det ”Hekatos”, og det betyder ”en der arbejder langvejs fra”. Her mener man ikke kun at der refereres til hendes magiske evner, men også hendes oprindelse i Egypten.

Der findes i Grækenland mange beviser på at Hekate på trods af sin dystre fremtoning var set som en kosmisk og ikke mindst velmenende, retfærdig gudinde blandt alle de andre guder. De olympiske guders konge Zeus valgte til sidst at ære Hekate særligt som gudinde.

Og det gjorde han af en helt særlig grund. Historien bag dette hedder sig at i den episke kamp mellem guder og titaner valgte Hekate trods sine forældres oprindelse at kæmpe side om side med de græske guder som var ledt af Zeus. I slaget besejrede og dræbte Hekate kæmpen Clytius ved hjælp af ilden fra hendes fakler. De vandt slaget og Zeus var så taknemmelig at han som gave gav Hekate lov til at blive i olympen sammen med de andre guder og ærede hende som noget helt særligt. Desuden gav han hende fakler og en nøgle som redskaber hun kunne bruge i sin trolddom.

Fortællinger om Hekate

Ligesom at der findes mange historier, sagn og fortællinger om de guder som er mere almenkendte herhjemme, så findes der selvfølgelig også fortællinger om de hedenske guder og gudinder. Fortællingerne om Hekate er mange, men jeg har samlet et par stykker for at give dig et endnu bedre billede af præcis hvilken type gudinde vi har med at gøre her.

Persephone som var datter af Demeter og Zeus, blev taget til fange af Hades i underverden. Han ønskede at hun skulle være hans brud, men Zeus og de andre guder havde ikke just samme ønske for stakkels Persephone. Mange ledte efter Persephone, heriblandt Hekate som spillede en stor rolle. Det var nemlig hende der fandt Persephone. Mor og datter (Demeter og Persephone) blev genforenet, men det var desværre for sent. Persephone havde allerede spist en kerne fra et granatæble, og var nu bundet til underverdenen for evigt. 

Guderne måtte opgive at få Persephone hjem til olympen. Hekate blev bedt om at blive for at passe på Persephone, hun accepterede og som tak fik Hekate også adgang til underverdenen. Fortælling vil at det passede hende fint, mange mennesker troede magi var en mørk magt, derfor havde Hekate det godt med at kunne gemme sig og være i fred i underverdenen, og bruge sin tid med de fortabte sjæle hun samler på sin vej.

En anden fortælling beretter om en dødelig ved navn Gelanthis som bedrog guderne. Galanthis var tjener for Alcmene, og skulle hjælpe hende under hendes fødsel af Heracles (som i folkemunde er bedre kendt som Herkules), men hun havde svært ved at føde så stor en baby.

Efter 7 dage med utrolige smerter bad hun fødselsgudinden Lucina/Eileithya om hjælp, men Heras ønskede ikke at hjælpe og det havde han klart udtrykt for Lucina. Lucina hun krydsede benene og knugede hænderne, og gjorde alt hvad hun kunne for at holde på barnet, på trods af Alcmenes mange bønner. Hun kæmpede i smerte og forbandt til sidst himlen og var døden nær, men Gelanthis der havde set hendes kamp fik en ide. Hun tog til fødselsgudinden og løj og sagde at Alcmene allerede havde født.

Lucina blev så forbavset at hun slap hænderne og benene og så kunne Alcemne endelig føde hendes søn. Galanthis hånede guderne og lo af dem. De græske guder var enormt stolte og forfængelige, så som straf blev hun forvandlet til en ilder. Gelanthis måtte leve resten af sit liv som ilder, men Hercules og Alcmene var reddet, og som tak bygger Hercules senere en helligdom af Gelanthis. Hekate forbarmede sig over den triste skæbne Gelanthis var endt i, og selv om hun ikke kunne fjerne forbandelsen tog hun Gelanthis til sig som et af sine første hellige dyr.

Det er langtfra den eneste gang at Hekate har trådt til og hjulpet dem som ingen andre vil hjælpe. I fortællingen om Hebuca som var dronning af Troy, hører vi om hvordan hun efter slaget der medfører Troys fald, ikke bare mister sine børn, men ser dem blive slået ihjel og bliver sindssyg.

Hun bliver givet til Odysseus som slave men hendes sindssyge gør hende til en grov og ulydig slave, han kan derfor ikke bruge hende og vælger at slippe hende fri. Men som straf forvandler han hende til en hund, så hun kan leve resten af sit liv usselt og uønsket. Hekate tager hunden til sig og reder Hebuca fra denne triste skæbne ved at gøre hende til endnu et af sine hellige dyr.

En af de mange andre beretninger fortæller om byen Byzantium. Her hører man om hvordan Hekate redder hele byen ved at optænde himlen med hendes mange fakler. Dette gør at byen bliver opmærksom på et ellers ubemærket snige angreb fra deres fjende og giver dem tid til at stå imod angrebet. De overlever og byen består. De er enormt taknemmelige overfor gudindens hjælp, derfor opfører de en statue af den treskikkede gudinde, hvor hun holder sine ikoniske fakler som evigt symbol på den store kraft hun viste og taknemmelighed for at hun havde redet byen.